Annons

SVT: Bildt gav USA information om ubåtsrapport

Carl Bildt (M) gav i förhand information till USA om en ubåtskommissions slutsatser efter ubåtskränkningar på 80-talet – innan det offentliggjordes i Sverige, det uppger SVT. Bildt förnekar flera av uppgifterna som SVT tagit del av i tidigare hemligstämplade amerikanska dokument.

Under strecket
Publicerad

Carl Bildt förnekar delar av uppgifterna som SVT presenterade under tisdagskvällen.

Foto: Maja Suslin/TTBild 1 av 1

Carl Bildt förnekar delar av uppgifterna som SVT presenterade under tisdagskvällen.

Foto: Maja Suslin/TTBild 1 av 1
Carl Bildt förnekar delar av uppgifterna som SVT presenterade under tisdagskvällen.
Carl Bildt förnekar delar av uppgifterna som SVT presenterade under tisdagskvällen. Foto: Maja Suslin/TT

Den före detta statsministern och utrikesministern, då riksdagsledamot för Moderaterna, var själv ledamot i 1983 års Ubåtskommission som tillkallades efter ett flertal ubåtskränkningar av svenskt territorium. Slutsatsen var att det var Sovjetunionen som låg bakom kränkningarna och Sverige skickade också en protestnot till Sovjetunionen i efterhand.

Redan då fick Bildt kritik från dåvarande statminister Olof Palme (S) som anklagade honom för att ha underminerat svensk utrikespolitik genom en resa till USA hos amerikanska företrädare, efter att rapporten presenterats.

Enligt SVT, hade Bildt redan innan rapporten lagts fram, informerat USA om kommissionens slutsatser efter kränkningarna.

I ett telegram från den amerikanska ambassaden från april 1983, en vecka innan rapporten lagts fram, framkommer att Bildt ”praktiskt taget bekräftat” att rapporten kommer slå fast att de kränkande ubåtarna kommit från Warszawapakten. I ett annat telegram framkommer det också att ambassaden får ta del av hela rapporten, dagen innan det lagts fram i Sverige.

Annons
Annons

Bildt förnekar för SVT att han ska ha givit USA den typ av bekräftelse som beskrivits i ett av telegrammen de tagit del av.

– Jag hade inte bekräftat vid den tidpunkten, säger han till SVT.

I det andra telegrammet skriver ambassaden att de fått en förhandsvisning av rapporten. Bildt uppger för SVT att den amerikanska ambassaden aldrig fick ta del av rapporten i sin helhet utan att det handlade om muntliga uppgifter. Han uppger dessutom att han agerade på uppdrag av den numera avlidne Sven Andersson (S), den före detta försvarsministern och ordförande för kommissionen.

Tidigare statsminister Ingvar Carlsson (S) förnekar att Sven Andersson skulle ha kunnat ge något uppdrag till Carl Bildt.

Carl Bildt har kommenterat SVT:s nyhet under kvällen på twitter där han menar att såväl USA som Sovjet skulle ha fått förhandsinformation och att det inte är något konstigt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons