Annons

SVT/Novus: KD nu över 10 procent

Kristdemokraterna fortsätter att öka i opinionen. Enligt SVT/Novus senaste mätning skulle partiet få över 10 procent av rösterna. En del av ökningen kan bero på att partiet fått väljare som tidigare röstat på Sverigedemokraterna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

Foto: Pavel Koubek/TT

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

Foto: Pavel Koubek/TT
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: Pavel Koubek/TT

Partiledaren Ebba Busch Thor har fått stor uppmärksamhet i media:

– Vi är tydliga och sätter mer fokus på politiken än på vem som eventuellt trycker på rätt knapp i riksdagen. Vi har inte anpassat vår politik till något annat parti, säger Peter Kullgren, partisekreterare för Kristdemokraterna, enligt SVT.

För övrigt sker få förändringar. Liberalerna och Miljöpartiet hamnar åter under riksdagens fyraprocentsspärr och om det skulle vara riksdagsval i dag.

Men Kristdemokraterna ökar med 2,0 procentenheter. Detta efter att partiet lämnat besked om att man är beredd att samtala om politik också med Sverigedemokraterna. SD minskar samtidigt med 1,2 procentenheter. Både S och M tappar också.

– Kristdemokraterna attraherar nu också väljare som inte är så kyrkligt ideologiskt orienterade, väljare som ligger till höger i politiken och som har värderingar som ligger närmare traditionella, auktoritära och nationalistiska, på den så kallade GAL/TAN-skalan, säger  Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö.

Efter reklamen visas:
Så säger Ebba Busch Thor (KD) om samarbetet
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons