Annons

Göran Eriksson:Hallå SVT, hade ni glömt EU-valet?

Tre veckor före EU-valet, handlade första halvan av SVT:s partiledardebatt inte alls om EU. Det blev mycket mer efter EU efter pausen, men de väljare som vill se en bredare debatt om de europeiska frågorna, får vänta till riksdagens partiledardebatt på onsdag.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Mats Knutsson och Anna Hedemo leder partiledardebatten.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

Mats Knutsson och Anna Hedemo leder partiledardebatten.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
Mats Knutsson och Anna Hedemo leder partiledardebatten.
Mats Knutsson och Anna Hedemo leder partiledardebatten. Foto: Henrik Montgomery/TT

1. Hur var partiledardebatten?

Den var överraskande i ett avseende: EU var inte ett ämne som hade lyckats kvalificera sig till en egen avdelning i SVT:s partiledardebatt.

Det är EU-val om tre veckor, och det är ett val som lider av stora brister jämfört med våra nationella val. Valdeltagandet har visserligen stigit, men bara lite drygt varannan svensk väljare utnyttjade sin rösträtt 2014. Och vilka röstar mest? De som tjänar mer, som har högre utbildning, som bor i storstad och som är födda i Sverige.

Det finns förmodligen inget tillfälle som vore bättre än SVT:s partiledardebatt, om man vill se till att breda väljargrupper blir informerade om hur partierna vill förändra EU.

2. Varför gör SVT så?

Public service-tv gjorde på likande sätt för fem år sedan, inför EU-valet supervalåret 2014. Då var argumentet att SVT:s partiledardebatt i maj är till för att den ekonomiska politiken har kommit på plats, i och med att regeringens vårbudget har presenterats.

Annons
Annons

Men det mesta av den ekonomiska politiken klubbades igenom redan i december, när riksdagen ställde sig bakom M-KD-budgeten. Och det politiskt högintressanta 73-punktsprogrammet – S-MP-C-L-uppgörelsen var klar i januari. Och det är klar att SVT vart femte år – när det är EU-val – skulle kunna styra om sitt traditionella upplägg, om viljan fanns.

3. Så inget har hänt med SVT på fem år?

Jo, andra halvlek var mer inriktad på EU-frågor den här gången. Den anpassningen är kanske också ett uttryck för att svensk politik i så hög grad har europeiserats under de senaste åren. Med större polarisering, med försvagning av de statsbärande partierna, med växande sverigedemokrater – liknande partier är stora i andra länder – och krångligare regeringsbildning, – för att nämna några punkter. Sverige har utan tvekan blivit mer som Europa, och som EU-länderna.

4. Men är det verkligen SVT:s uppgift att få folk att rösta i EU-valet?

Man kan diskutera om det är ett journalistiskt ansvar att se till att folk ska gå och rösta – kanske drar många väljare den informerade slutsatsen att det ligger i deras intresse att låta bli.

Men många anser nog att det är en uppgift för public service-tv att se till att så många väljare som möjligt nås av relevant information om vad EU-valet handlar om, och om vad de olika partierna vill göra. På onsdag är det partiledardebatt i riksdagen, som helt ska ägnas åt EU-valet.

5. Och vad utmärkte partiledardebatten ur ett inrikespolitiskt perspektiv?

Det här var första gången i SVT som partiledarna hade ställts upp enligt den nya politiska kartan, med Centern och Liberalerna intill Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Och med Jonas Sjöstedt och Jimmie Åkesson i mitten, en position som man väl får säga att båda var skickliga på att utnyttja.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons