Annons

Swedbank tillsätter extern utredning

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen har fattat beslut om en extern utredning efter ”Uppdrag gransknings” reportage om penningtvätt.

Under strecket
SvD
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Foto: Tomas Oneborg

Swedbank anlitar revisionsbolaget EY för att analysera material som förekommit i samband med ”Uppdrag gransknings” reportage på Sveriges Television. Beslutet offentliggordes i ett pressmeddelande vid 15-tiden på torsdagen.

– Styrelsen välkomnar Birgitte Bonnesens initiativ att tillsätta en extern granskning. Vi har fullt förtroende för att Birgitte Bonnesen tillsammans med koncernledningen lägger allt fokus på att reda ut denna fråga, säger Lars Idermark, styrelseordförande, Swedbank.

EY ska ”självständigt analysera det material som Swedbank idag vid lunchtid på egen begäran fått från Sveriges Television”, heter det i pressmeddelandet. EY ska också kunna begära in mer material från banken.

– Vi tar ”Uppdrag gransknings” uppgifter på största allvar. Att förebygga och förhindra penningtvätt är en av bankens viktigaste frågor. Därför har jag gett EY ett brett mandat att självständigt gå till botten med de uppgifter som förekommit i ”Uppdrag granskning”, säger Birgitte Bonnesen, vd och koncernchef på Swedbank.

Utredningen ska vara klar att presenteras innan årsstämman den 28 mars 2019.

Efter reklamen visas:
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen: "Vi hittade ingenting"
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons