Annons

Vd:n lägger korten på bordet

Swedbanks vd Jens Henriksson låter granskning bli offentlig.
Swedbanks vd Jens Henriksson låter granskning bli offentlig. Foto: Pontus Lundahl/TT

Hela advokatrapporten om Swedbank kommer att bli offentlig, berättar vd Jens Henriksson. Dessutom anmäler han misstänkta brott mot amerikanska sanktioner.

Under strecket
Publicerad

Efter lång betänketid har Swedbanks vd Jens Henriksson beslutat att den amerikanska advokatfirman Clifford Chance får presentera hela sin rapport om eventuell penningtvätt i Swedbank.

– Som jag har sagt tidigare kommer vi, givet de restriktioner som finns, att offentliggöra slutsatserna i rapporten, men nu har vi bestämt att hela rapporten offentliggörs, säger vd Jens Henriksson till SvD.

Advokatbyrån presenterar själv rapporten den 23 mars.

Dessutom har banken redan nu anmält troliga brott mot amerikanska sanktioner, till USA. Det gäller 586 transaktioner till ett värde av runt 45 miljoner kronor.

– Jag har sagt att om det dyker upp saker av materiell betydelse så har Clifford Chance en nödlina. De ringde i går, efter klockan 18, och sa att de har gått igenom alla transaktioner i amerikanska dollar i hela Baltikum och då hittat de här misstänkta transaktionerna, säger Jens Henriksson.

Han betonar att inte en enda av transaktionerna gäller individer eller företag på sanktionslistan. I stället gäller de jurisdiktioner, det vill säga geografiska områden.

Annons
Annons

– De allra flesta, 508, av transaktionerna gäller en båt som åkt omkring vid Krimhalvön. De gäller löneutbetalningar och den typen av saker, säger han.

Krim är föremål för omfattande amerikanska sanktioner.

Uppdrag Granskning tog i november i fjol upp att storägare i den ryska vapentillverkaren Kalasjnikov skickat runt 10 miljoner kronor till det amerikanska bolaget Kalashnikov USA, vilket kunde vara ett sanktionsbrott.

– Jag kan inte kommentera om de uppgifterna är sanna eller inte sanna. Clifford Chance har inte fått någon träff på sanktionerade individer eller företag, bara jurisdiktioner.

Är de här sanktionsbrotten det enda brottsliga som Clifford Chance har hittat?

– Vi återkommer med en samlad syn då hela rapporten publiceras.

Den estniska finansinspektionen har polisanmält anställda på Swedbank i Estland. Har ni hittat något misstänkt kriminellt?

– Vi har inte gjort några polisanmälningar.

Jens Henriksson medger återigen att banken inte har haft tillräcklig styrning och kontroll, men påpekar också att summan som anmälts till USA inte är stor.

Hur stort ansvar har ledning och styrelse för det som hänt?

– Jag tycker att det är besvärande att vi inte har haft tillräckligt bra styrning och kontroll och inte har haft tillräckligt bra transaktionssystem så att de här sakerna har gått igenom.

Hur stort ansvar har ägarna?

– Alla de här frågorna återkommer vi till den 23 mars.

Jens Henriksson satt själv, som vd för Folksam, tidigare på ägarsidan. Försäkringsbolaget är Swedbanks näst största ägare.

De svenska och estniska finansinspektionerna väntas komma med sina utredningar den 19 mars. Huruvida Swedbank har sett de utredningarna svarar inte Jens Henriksson på.

Däremot säger han att han inte har fått Clifford Chances utredning än.

Swedbanks aktie stiger eftersom sanktionsbrotten, för en bank, utgör relativt lite pengar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons