Annons

Swedbank inför särskild enhet mot penningtvätt

Swedbank inför en särskild enhet för att bekämpa ekonomisk brottslighet, meddelar bolaget i samband med släppet av delårsrapporten.

Under strecket
Nyhetsbyrån TT, Omni
Uppdaterad
Publicerad

Swedbanks tillförordnade vd Anders Karlsson.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Swedbanks tillförordnade vd Anders Karlsson.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Swedbanks tillförordnade vd Anders Karlsson.
Swedbanks tillförordnade vd Anders Karlsson. Foto: Lars Pehrson

Den nya enheten ska fokusera på att förhindra penningtvätt (AML), åtgärder mot terrorismfinansiering, bedrägerier samt cybersäkerhet, informationssäkerhet och fysisk säkerhet, skriver Swedbank.

”Vi samlar nu alla relevanta resurser och kompetenser i banken för att säkerställa robusta rutiner och vi kommer även fortsatt att investera i området”, uppger tillförordnade vd:n Anders Karlsson.

"Bankens anseende har tagit skada och som tillförordnad vd är det min främsta uppgift att nu genomföra åtgärder som gör att vi kan börja återvinna förtroende hos kunder, ägare och andra intressenter", skriver Karlsson i en kommentar i delårsrapporten.

Enligt Karlsson pågår en fördjupad intern utredning för att gå till botten med vad som hänt.

"Därutöver samarbetar Swedbank fullt ut med de myndigheter i Sverige, USA och de baltiska länderna som genomför olika undersökningar", skriver Karlsson.

Hur samarbetet med myndigheter i USA ser ut och vilka myndigheter der rör sig om är han förtegen om, med hänvisning till rättsliga begränsningar för vad han kan säga.

– Myndigheter i USA är intresserade av oss och ställer frågor till oss, säger Anders Karlsson på en telefonkonferens med journalister efter presentationen av rapporten.

Swedbank har bland annat anlitat en amerikansk advokatfirma för att hantera dialogen med myndigheterna i USA.

Swedbank inlåning av säkerställda obligationer har varit opåverkad av skandalerna kring den misstänkta penningtvätten i banken, säger Karlsson till Direkt efter rapportsläppet. Men i de seniora icke säkerställda upplåningskostnaderna har det synts en ”upprörelse”, medger han.

Swedbank får nu betala 25 punkter – det vill säga 0,25 procentenheter – mer än konkurrenterna för de lånen, säger Karlsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons