Annons

Swedbank kan få USA-böter – då vill Estland ha pengar

Estlands finansminister Martin Helme.
Estlands finansminister Martin Helme. Foto: Simon Rehnström

Ytterligare böter hotar Swedbank i USA – och då vill Estland ha del av kakan, enligt landets finansminister. Han är också nöjd med att besluten som lett till redkordhöga viten fattades i Sverige, inte i Baltikum.

Under strecket
Publicerad

I oktober 2019 åkte Estlands finansminister Martin Helme till Världsbankens årsmöte i Washington. Då hörde han sig för hos amerikanska myndigheter om Estland kunde få en del av eventuella amerikanska böter mot Swedbank.

Diskuterar ni fortfarande med USA om att få en del av det eventuella bötesbeloppet?

– Ja, det är klart, ja, säger Martin Helme på telefon.

Han kommer från det högerpopulistiska Estlands konservativa folkparti (EKRE) och har suttit ett knappt år på sin post.

– Det där rör på sig. Vi samarbetar på så hög nivå som möjligt med USA. Vår inrikesminister var nyligen i USA, i februari, och diskuterade med USA:s justitieminister William Barr.

När kommer det att hända?

– Det där är mer en fråga för amerikanska myndigheter, men de sa till oss att de vanligen agerar rätt så fort i sådana här fall, inom ett år eller möjligen två.

Ett eller två år från SVT:s avslöjande i februari 2019, eller hur räknas det?

– Amerikanerna startade lite senare, men i stort sett ja.

Har ni diskuterat något belopp?

– Nej.

Även Swedbanks ordförande Göran Persson och vd Jens Henriksson var på Världsbankens möte, och även de diskuterade med amerikanska myndigheter.

Annons
Annons

Medan Danske Bank misstänks ha sysslat med världens största penningtvättshärva i Tallinn, misstänks även Swedbank ha låtit kunder tvätta pengar i sin estniska bank.

Vad anser du om vad Swedbank verkar ha gjort i Estland?

– Som du vet har vi en rättslig prövning av åklagare här nu.

Estlands finansinspektion polisanmälde anställda i Swedbank Estland i fjol.

Vad säger du om att Swedbank fick böter på 4 miljarder kronor från den svenska finansinspektionen?

– Man kan diskutera om boten är för liten eller för stor, men jag är nöjd med att den sänder en stark signal till hela banksektorn.

Angående de svenska och estniska finansinspektionernas utredningar säger han:

– Något som jag också är mycket nöjd med är att de bekräftar vad vi länge har sagt: de huvudsakliga besluten fattades på huvudkontoret i Stockholm, på koncernnivå.

Vem anser du bär ansvaret för Swedbanks misstänkta penningtvätt?

– Rent generellt, om man frågar vem som är ansvarig så hamnar det slutliga ansvaret i toppen. Den högsta ledningen är en grupp personer som får betalt för att det här inte ska hända och sista gången jag kollade fick de rätt bra betalt.

När SvD träffade Martin Helme i Tallinn för knappt ett år sedan sa han angående den rättsliga utredningen av ett dussin före detta anställda i Danske Bank:

”Vi borde röra oss högre upp och undersöka vilka som var inblandade. Rör det sig om en systematisk politisk coverup?”

– Nu har de breddat undersökningen och gräver djupare, säger han.

Ska åklagaren som utreder anställda i Swedbank också leta högre upp?

– De ska titta dit bevisen leder.

Estland har slängt ut Danske Bank efter att först ha tvingat banken att stänga den problematiska kundportföljen 2015. Men Swedbank har nästan halva bankmarknaden i Estland och Martin Helme vill att banken stannar och städar upp sin affär.

På senare tid har bankerna i Estland slängt ut kunder på löpande band, i en takt som fått ett antal företag att klaga. Kritiker hävdar att bankerna stryper landets ekonomi genom detta agerande.

– Som en reaktion på de hårdare tagen mot penningtvätt ger bankerna helt enkelt upp när det tar för lång tid att kolla kundernas bakgrund. De avslutar konton för kunder som har varit hos dem i decennier. Det är nästan urskillningslöst.

Martin Helme betonar att de företag som klagar till honom och regeringen ”inte alla är ruttna”.

– Vi har till exempel en spannmålsexportör som har funnits i 25 år och även gör affärer utanför eurozonen, nu är den listad som ett misstänkt företag. Bankerna stänger konton i sektorer som inte är särskilt lönsamma för bankerna.

Swedbank sa nyligen till SvD att banken måste följa reglerna mot penningtvätt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons