Annons

Swedbank kan frysa småkunders konton

Jens Henriksson, vd på Swedbank.
Jens Henriksson, vd på Swedbank. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Frysta konton och utslängd från banken. Alla kunder som inte fyllt i tillräckliga uppgifter ska åtgärdas – även småkunder. Swedbankchefen fortsätter städa efter misstänkta penningtvättsskandalen.

Under strecket
Publicerad

Swedbank har ingen speciell buffert för att klara potentiella amerikanska böter.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

På kavajslaget blänker en färgglad nål från FN:s globala mål för hållbar utveckling medan Swedbanks vd Jens Henriksson presenterar bankens bokslut för 2019. Han har tidigare suttit i ett råd som gav FN-chefen António Guterres vägledning, men lämnade uppdraget då han blev bankchef i höstas.

I banken fortsätter han att röja efter den misstänkta penningtvättsskandalen. En åtgärd blir att frysa konton, vilket kan drabba småkunder.

– De som inte har fyllt i tillräckliga kunduppgifter, de enskilda föreningar som inte fullt ut har årsredovisningar och sådant, de kommer vi att frysa kontot för, säger Jens Henriksson på presskonferensen.

Banken är, enligt regelverken, tvungen att ”känna” sina kunder och kan inte ha kvar kunder som inte fyllt i uppgifter om sig själva.

– I slutänden kommer vi se till att de behöver lämna oss som kund.

På många sätt var det en perfekt storm för Swedbank.

Fjolårets avslöjande om misstänkt penningtvätt i Swedbank har slagit hårt mot banken på många sätt. Bland annat blev det betydligt dyrare för banken att låna pengar eftersom investerare var oroliga.

Annons
Annons

Swedbank har ingen speciell buffert för att klara potentiella amerikanska böter.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

– Upplåningskostnaderna gick upp precis i samband med detta, men de har gått ner ordentligt, säger Jens Henriksson till SvD efter presskonferensen.

Swedbank får dock fortfarande betala runt 0,10 procent mer än konkurrenterna när banken lånar pengar, enligt Jens Henriksson.

Penningtvättsmisstankarna påverkade även bolånesidan. Swedbank hade 19 procent marknadsandel av befintliga bolån i Sverige 2019, exklusive sparbankerna, men endast 12 procent av nyutlåningen.

– På många sätt var det en perfekt storm för Swedbank. För det första såg vi nya konkurrenter komma in på marknaden, för det andra såg vi ett ökat aggressivt beteende vad gäller kampanjer från de stora bankerna och för det tredje såg vi att våra kunders syn på oss sjönk.

Swedbank har ingen speciell buffert för att klara potentiella amerikanska böter.
Swedbank har ingen speciell buffert för att klara potentiella amerikanska böter. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Trots att banken får lägre kostnader när Riksbanken höjt minusräntan till noll har han inga planer på att konkurrera genom att sänka boräntan.

– Vi vill inte slåss genom att ha de lägsta priserna utan vi har ett fullsortimentserbjudande

I kölvattnet av den misstänkta penningtvättshärvan fryser Jens Henriksson bonusarna för 170 chefer på nivå två och tre samt vissa på nivå fyra. Det handlar om totalt 13 miljoner kronor.

Gäller det även Swedbank Markets?

– Det gäller hela banken.

Förra gången Swedbank ströp bonusarna på investmentbanken Swedbank Markets, i finanskrisen, hoppade ett antal nyckelpersoner av. Men det här verkar endast gälla cheferna. Jens Henriksson, som själv inte har bonus, specificerar inte vilka som omfattas.

Annons
Annons

När det gäller uppröjningen av den misstänkta penningtvätten agerar Swedbank annorlunda än Danske Bank.

Danske Bank polisanmälde anställda och de ställdes inför rätta, har ni upptäckt att anställda inte har följt reglerna?

– Ja, vi har hittat någon som inte följt regelverket och då har vi vidtagit åtgärder. Men däremot har vi inte – hittills – hittat något som varit brottsligt, för om det skulle vara brottsligt, då polisanmäler vi alltid.

Danske Bank offentliggjorde en utförlig och detaljerad rapport, men hur Swedbank kommer att göra med rapporten från den amerikanska advokatfirman Clifford Chance är oklart.

– Vi kommer att vara så öppna och transparenta som vi bara kan vara, säger Jens Henriksson.

Det var inte ett avsiktligt beslut, det blev så till följd av förändringarna.

Rapporten väntas vara klar strax efter de svenska och estniska finansinspektionernas utredning, som ska komma i mars. Clifford Chances utredning kostade 1,1 miljarder i fjol och väntas kostas 800 miljoner i år.

När de amerikanska myndigheterna är klara vet inte Jens Henriksson. Genom att sänka utdelningen har Swedbank kapital för eventuella böter från den svenska och estniska finansinspektionen. Men banken har ingen speciell buffert för att klara potentiella amerikanska böter.

De misstänkta penningtvättsproblemen kommer främst från Baltikum och i finanskrisen 2008–2009 höll Swedbank på att gå omkull på grund av en vild utlåningsfest i Estland, Lettland och Litauen. Ändå har nästan ingen i koncernledningen erfarenhet från Baltikum.

– Vi har många i koncernledningen med kunskap om Baltikum, men ingen med bakgrund i Estland, Lettland och Litauen. Det var inte ett avsiktligt beslut, det blev så till följd av de förändringar jag gjorde.

Jens Henriksson satt tidigare i valberedningen, som representant för den näst största ägaren Folksam där han var vd. Då var han med och nominerade den nuvarande styrelsen där alla är svenskar och ingen har jobbat i Baltikum.

– I min tidigare position var min bedömning att styrelsen har en god kompetens vad det gäller Estland, Lettland och Litauen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons