Annons

Swedbank: Kan inte utesluta nya skandaler

Swedbanks vd Jens Henriksson presenterar bankens delårsrapport under en pressträff.
Swedbanks vd Jens Henriksson presenterar bankens delårsrapport under en pressträff. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Swedbanks ledarduo Göran Persson och Jens Henriksson har åkt till USA och träffat amerikanska myndigheter. Det är oklart när utredningarna om penningtvättsproblemen är klara men banken utesluter inte nya skandaler.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det var en hel delegation från Swedbank som träffade amerikanska myndigheter i samband med Världsbankens årsmöte i Washington förra veckan. Ordförande Göran Persson, den nya vd:n Jens Henriksson, finansdirektören Anders Karlsson och två personer till.

Det berättade Jens Henriksson i samband med en pressträff om kvartalsrapporten. Han betonade att fler än en amerikansk myndighet undersöker bankens penningtvättsproblem, men han ville inte säga hur många eller vilka myndigheter det gäller. Inte heller ville han berätta vilka myndigheter som delegationen träffade i USA.

– Relevanta myndigheter, säger han.

Det är oklart när deras utredningar blir klara. Investerare fruktar att de amerikanska myndigheterna ger Swedbank enorma böter.

Jens Henriksson, som tog över som vd i början av oktober, lanserade i dag, onsdag , ett handlingsprogram mot penningtvätt som består av 132 punkter. Han medgav att Swedbank fortfarande har brister när det gäller att bekämpa kriminellas tvättande av pengar via banken.

Känner du dig trygg i att ni inte dras in i några stora skandaler?

Annons
Annons

– Nej, jag känner inte en trygghet. De människor som sysslar med avancerad brottslighet lägger ner enorma resurser på att göra detta.

Hur stor bedömer du att risken är för att något händer er inom området penningtvätt, till exempel en sanktion från en myndighet?

– Jag vill inte ge mig in i den diskussionen. Vi är föremål för utredningar från svenska, estniska och amerikanska myndigheter. Om de leder till en sanktion, och hur stor den i så fall blir, kan jag inte svara på.

Medan Nordea har investerat 7 miljarder över tre år för att motverka penningtvätt, vill inte Jens Henriksson sätta en siffra på arbetet. Den interna utredning som banken bedriver beräknas dock kosta 1 miljard kronor.

Totalt 232 investerare kräver 6 miljarder danska kronor av Danske Bank på grund av penningtvättsskandalen, vad är risken för att ni blir stämda?

– Jag vill inte sätta inte en siffra på den.

Swedbanks problem gäller i första hand verksamheten i Baltikum Swedbank har.

Kommer ni att lämna Baltikum?

– Nej.

Inte heller SEB har några planer på att lämna Baltikum. SEB:s vd Johan Torgeby berättade vid kvartalspresentationen att tillsynsmyndigheter i Lettland kommer bli klara med en penningtvättsgranskning under det fjärde kvartalet. Det kan leda till böter eller kritik, enligt SEB.

Dessutom pågår Finansinspektionens stora granskning av Swedbank och SEB och deras verksamhet i Baltikum.

FI :s granskning har tagit mycket stora resurser, medger Johan Torgeby.

– Det är ansträngande att fylla i de här monsterförfrågningarna. Det är en undersökning som sträcker sig tolv år tillbaka i tiden och har resulterat i ett enormt dokument.

Hur skulle det slå mot SEB:s varumärke om banken skulle få kritik, eller till och med böter, av FI i samband med att utredningen är klar?

– Det är klart att varumärket SEB, och banker i allmänhet, är känsligt. Vi är i en förtroendebransch och den dagen kunderna inte litar på banken så har man problem, säger Johan Torgeby.

Han fortsätter:

– Samtidigt känns vårt läge just nu väldigt stabilt. I den senaste varumärkesundersökningen stärktes SEB:s varumärke.

Handelsbanken vill inte utesluta att banken dras in i en egen skandal, men vd Carina Åkerström tonar ändå ner riskerna.

– Det finns ingen bankchef i hela världen, skulle jag vilja säga, som kan garantera det. Men vi jobbar med denna fråga hela tiden och lägger stora investeringar och har dialog med myndighet och så vidare. Vi gör allt vad vi kan för att förhindra det.

Hur mycket spenderar ni på att motverka penningtvätt?

– I år kommer vi att lägga ned 1,2 miljarder och vi ser ungefär samma summa nästa år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons