Annons

Handelsbanken sänker prognos för Swedbank

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Henrik Danielsson / Omni Ekonomi
Publicerad

Swedbanks kostnader under 2020 kommer att öka till följd av av bankens fokus på penningtvättsutredningarna, spår Handelsbanken i en färsk analys enligt Finwire.

Detta gör att Handelsbanken också sänker sin prognos för hur mycket Swedbank kommer kunna dela ut till aktieägarna. Den förväntade Swedbank-utdelningen ligger nu på 5 kronor per aktie – klart lägre än konsensusprognosen på 8,70 kronor.

”Vi tror att styrelsen kommer att vara konservativ då osäkerheten kommer att finnas kvar i samband med att Swedbank presenterar sin bokslutskommuniké", skriver Handelsbanken.

Enligt SVT:s Uppdrag Granskning finns det en risk att amerikanska myndigheten OFAC kommer att bötfälla Swedbank för sanktionsbrott.

Nordnet och Avanza har tidigare uppgett att Swedbank fått betydligt fler aktieägare i år när småspararna har bottenfiskat och köpt aktier i den pressade banken.

Handelsbanken: Vi bedömer vi att risken för stora böter är relativt låg, men penningtvättsutredningarna fortsätter att bidra till osäkerhetfinwire.omniekonomi.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons