Annons

Swedbank nominerar ny styrelse – Norman lämnar

Valberedningen hoppas på stämma före midsommar, för att godkänna förslaget om att göra Göran Persson, Sveriges statsminister (S) 1996-2006, till ordförande i Swedbank. Arkivbild.
Valberedningen hoppas på stämma före midsommar, för att godkänna förslaget om att göra Göran Persson, Sveriges statsminister (S) 1996-2006, till ordförande i Swedbank. Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Swedbanks valberedning har efter en turbulent vår präglad av misstänkt penningtvätt lagt fram ett förslag till ny styrelse med tidigare statsministern Göran Persson vid rodret.

Siktet är inställt på en extrastämma före midsommar.

Under strecket
TT
Publicerad

Det har varit en turbulent vår för Swedbank, sedan SVT Uppdrag granskning i februari rapporterade om misstänkt penningtvätt i banken.

Misstänkta transaktioner och eventuella regelbrott med koppling till penningtvättmisstankar utreds av såväl åklagare som tillsynsmyndigheter i Sverige, Baltikum och USA. Många bedömare räknar med mångmiljardböter.

Swedbankaktien, som tappat över en fjärdedel av sitt värde till följd av turerna, backar med 0,7 procent på Stockholmsbörsen efter valberedningens besked om tre nya ledamöter.

Swedbanks tidigare ordförande Lars Idermark avgick med omedelbar verkan i början av april, sedan bankens vd Birgitte Bonnesen fått sparken en timme före storbankens stormiga årsstämma den 28 april. Styrelsens arbete leds sedan dess av styrelseproffset Ulrika Francke, som suttit i Swedbanks styrelse sedan 2002 – sedan 2016 som vice ordförande.

Francke tillhör nu den grupp ledamöter i styrelsen som inte ställer upp för omval, när extrastämman närmar sig. Siv Svensson och den tidigare finansmarknadsministern Peter Norman hoppar också av.

Annons
Annons

Extrastämman är påkallad före midsommar, meddelar valberedningen under ledning av Lennart Haglund från Sparbankernas ägarförening. Han har tidigare meddelat att Göran Persson kommer att föreslås till ordförande i Swedbanks styrelse.

Nu följer valberedningen upp detta besked med att föreslå SEB-veteranen Bo Magnusson som vice ordförande och juristen Josefin Lindstrand från Hammarskiöld & Co till ny styrelseledamot.

Bo Magnusson har i samband med nomineringen till Swedbanks styrelse meddelat att han avgår från posten som styrelseordförande i statliga SBAB, en post han haft i sex år. Enligt Carnegies kommunikationschef Rickard Buch kommer Magnusson även att lämna uppdraget som ordförande i Carnegies styrelse sedan han nominerats till Swedbankstyrelsen.

Magnusson sitter även som ledamot i den belgiska banken KBC Banks styrelse.

"Den föreslagna styrelsen har en bred bankerfarenhet. Därutöver finns stor kunskap om digitalisering, regelverk, affärsverksamhet, samhällsutveckling, varumärke, mobila tjänster och internationell verksamhet", skriver Lennart Haglund i ett pressmeddelande.

Samtidigt föreslår valberedningen omval av ledamöterna Bodil Eriksson, Mats Granryd, Kerstin Hermansson, Bo Johansson, Anna Mossberg och Magnus Uggla.

"Vi vill rikta ett tack till Ulrika Francke som i en svår situation tog över ordförandeskapet. Vi vill också tacka Siv Svensson och Peter Norman för deras styrelsearbete. De har alla tre avböjt omval till Swedbanks styrelse i samband med den extra stämman", skriver Haglund.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons