Annons

Rensar efter skandalen – ”Drastisk ommöblering”

Swedbanks ordförande Göran Persson och vd Jens Henriksson
Swedbanks ordförande Göran Persson och vd Jens Henriksson Foto: Pontus Lundahl/TT

15 ledamöter har sparkats på fyra år i Swedbank. En närmast unik omsättningen av ledamöter. Dessutom har banken haft tre verkställande direktörer och en tf vd sedan våren 2016.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Joacim Olsson, vd på Aktiespararna

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

90 procent av ledamöterna i Swedbanks styrelse är nya på jobbet. Anna Mossberg, med bakgrund på Google Sverige, är enda undantaget. Hon är veteran i sammanhanget. Anna Mossberg blev ledamot i mars 2018.

Bortsett från henne har samtliga ledamöter valts in de senaste sju månaderna med tidigare statsminister Göran Persson i spetsen, som ny ordförande.

– Det är bekymmersamt med en sådan dramatiskt ommöblering. Man tappar kontinuitet. Samtidigt är det både positivt och nödvändigt att få in en ny fräsch styrelse som inte är befläckad av penningtvättshärvan, säger Joacim Olsson, vd för Aktiespararna.

Beskedet på onsdagsmorgonen att Swedbanks valberedning föreslår byte av ytterligare fyra ledamöter och inval av fem nya är en direkt konsekvens av den penningtvättsskandal, som SVT:s Uppdrag granskning avslöjade för ett år sedan, och som fortfarande skakar Swedbank.

Med tanke på den turbulens som varit, och som fortfarande pågår, är det naturligt att flera ledamöter byts ut.

Men det är också en fortsättning på den höga personalomsättning i bankens styrelse som har pågått i flera år.

Annons
Annons

Joacim Olsson, vd på Aktiespararna

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

SvD Näringsliv har gjort en sammanställning över antalet ledamöter som har passerat förbi sedan våren 2016. Totalt har 25 personer suttit i styrelsen sedan dess, (se faktaruta). 15 av dem är snart utbytta.

Sedan januari 2016 har banken haft tre olika ordföranden: Anders Sundström, Lars Idermark och Göran Persson.

Under samma period har Swedbank dessutom styrts av tre olika verkställande direktörer: Michael Wolf, Birgitte Bonnesen och Jens Henriksson. Till dem kan läggas Anders Karlsson, som var tf vd när Birgitte Bonnesen hastig fick sparken i mars 2019.

Lennart Haglund, ordförande för Swedbanks valberedning, säger att det är upp till dem som lämnar styrelsen att svara på motivet till varför de lämnar styrelsen.

– Valberedningen har nu föreslagit stämman en mycket kompetent styrelse med bred och djup bankerfarenhet och stor kunskap om de utmaningar och möjligheter bankverksamheten står inför. Vår förhoppning är att den stora omsättningen på styrelseledamöter genom detta är historia, säger Lennart Haglund till SvD.

Joacim Olsson, vd på Aktiespararna
Joacim Olsson, vd på Aktiespararna Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Aktiespararnas Joacim Olsson hoppas att banken nu går mot en lugnare period.

– Jag tror att valberedningen och därmed ägarna vill agera på ett sådant sätt att man kan lägga penningtvätthärvan bakom sig. Sett ur det perspektivet tror jag inte vi kommer få se lika dramatiska förändringar i styrelsen framöver, säger han.

Annons
Annons

Enligt SvD:s källor har en rad namnkunniga personer tackat nej till att ta plats i styrelsen. Swedbanks penningtvättshärva avskräcker och många är rädda om sitt renommé.

Viktor Elliot, lektor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg med inriktning bland annat mot finansiella institutioner, säger att “kontinuiteten i strategiarbete och affärsutveckling naturligtvis blir påverkad när ansvariga byts ut i så stor omfattning”.

Mildrande faktorer är samtidigt att flera av de nya ledamöterna har stor erfarenhet från sparbanksvärlden och att Swedbank länge haft ambitionen att närma sig sparbanksmodellen, enligt Viktor Elliot. 

Även Mattias Eriksson, förvaltare på Coeli, pekar på vikten av kontinuitet i styrelsearbetet:

– Det är naturligtvis bra med kontinuitet i styrelsen men med tanke på den turbulens som varit, och som fortfarande pågår, är det naturligt att flera ledamöter byts ut, säger han.

Maria Gustavsson, konsult inom finansiella tjänster och partner på PA Consulting, vill inte uttala sig om enskilda banker, men uppger att det ofta finns god kontinuitet inom det operativa arbetet i stora organisationer.

– Strategiska projekt, inklusive satsningar på nya områden, kan däremot riskera att bli fördröjda och eller ändrade när styrelse och ledning byts, säger Maria Gustavsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons