Annons

Birgitta Forsberg:Persson släpper advokatsekretessen – men bara delvis

Swedbanks ordförande Göran Persson och förra vd:n Birgitte Bonnesen.
Swedbanks ordförande Göran Persson och förra vd:n Birgitte Bonnesen. Foto: Pontus Lundahl/TT, Tomas Oneborg

Göran Persson vek ner sig och åklagaren fick som han ville. Men ordförande Persson släppte endast delvis Erling Grimstads sekretess. Att Swedbank nu medger bristande kontroll av penningtvätt betyder nämligen att banken riskerar att bli stämd.

Under strecket
Publicerad

Ställd mot väggen tvingades Swedbanks ordförande Göran Persson välja mellan Ja, Nej eller Nja. Frågan gällde åklagare Thomas Langrots begäran att bankens styrelse skulle släppa advokatsekretessen för den norska advokaten Erling Grimstad, som skrivit rapporter om hur banken hanterar misstänkt penningtvätt.

Göran Persson valde Nja genom att släppa Grimstads advokatsekretess enbart gentemot Ekobrottsmyndigheten. Det betyder att ingen annan har rätt att höra Erling Grimstad eller läsa mejl han och Birgitte Bonnesen skrivit till varandra.

För det här med att åklagare Thomas Langrot har krävt att få höra Erling Grimstad handlar om så mycket mer än att prata med Erling Grimstad om de rapporter han skrivit för banken och verifiera att de stämmer. Det handlar om vad Erling Grimstad och Birgitte Bonnesen har diskuterat, om vad de mejlat om och om vad de haft möten om.

Thomas Langrot misstänker Birgitte Bonnesen för grovt svindleri.

Thomas Langrot undersöker om Birgitte Bonnesen visste att Swedbank hade brister i sitt arbete mot penningtvätt när hon i oktober 2018 förnekade att det fanns några som helst problem. Ett halvår senare avslöjade Uppdrag granskning att det visst fanns problem. Thomas Langrot misstänker Birgitte Bonnesen för grovt svindleri.

Annons
Annons

Men Erling Grimstad, som Swedbank har anlitat sedan 2017, får alltså inte prata med någon annan än Ekobrottsmyndigheten om saken, eftersom hans advokatsekretess enbart delvis är släppt. Amerikanska myndigheter, journalister eller investerare som vill pressa Swedbank får inte prata med Grimstad.

Det är en viktig poäng. För om det skulle visa sig att Birgitte Bonnesen vilseledde investerare hösten 2018 kan de mycket väl stämma banken. Det kan bli synnerligen dyrt för Swedbank. Men det kan möjligen även bli svårare för investerare att vinna målet om inte Erling Grimstad får höras.

Visserligen medgav banken på tisdagsmorgonen att det funnits brister i arbetet mot penningtvätt och att vissa brister fortfarande kvarstår. Men banken sa ingenting om huruvida Birgitte Bonnesen visste om det hösten 2018.

Göran Persson släppte dessutom endast advokatsekretessen för Erling Grimstad, inte för advokatbyrån Clifford Chance som håller på att göra en intern utredning om ”historiska brister” inom banken.

Nu får alltså Thomas Langrot höra Erling Grimstad. Och då är Grimstad tvungen att säga sanningen.

Advokatsekretess, eller tystnadsplikt, anses vara en grundval i en demokratisk rättsstat. En åtalad ska i förtroende kunna prata med sin advokat utan att advokaten riskerar att kallas som vittne om vad hen fått höra.

Men en, kanske inte riktigt planerad, sidoeffekt av tystnadsplikten är att många företag gärna anlitar advokatbyråer för att utreda olika saker. På så vis kan de vara säkra på att ingenting sipprar ut.

Då bolag utnyttjar advokatsekretess händer det att åklagare hindras i sin förundersökning, som i Swedbank. Men nu får alltså Thomas Langrot höra Erling Grimstad. Och då är Grimstad tvungen att säga sanningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons