Annons

”Vi ska vara lojala mot folkrörelsetraditionen”

Göran Persson på Swedbanks stämma.
Göran Persson på Swedbanks stämma. Foto: Ari Luostarinen

Swedbank, som utreds av myndigheter för misstänkt penningtvätt i fem länder, ska städas rent. Det lovar Göran Persson, socialdemokratisk statsminister 1996–2006, sedan han valts till ny styrelseordförande i banken.

Under strecket
Joakim Goksör / TT
Uppdaterad
Publicerad

Att hitta en permanent ersättare till tillförordnade vd:n Anders Karlsson blir ett av Perssons första uppdrag.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Swedbanks tillförordnade vd och koncernchef Anders Karlsson. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

– Vi ska ur detta. Det ska städas rent. Det är lika viktigt som att ekonomin är i ordning, tillägger han i ett tal till stämman sedan han valts med stor majoritet till den krisdrabbade bankens nya ordförande.

Göran Persson tackar för förtroendet.

– Stort, svårt och viktigt uppdrag i en utsatt tid, säger han om det nya jobbet.

På en presskonferens efter stämman får Persson frågan om vad "städa rent" innebär för honom.

– Det handlar om att skapa en sådan situation så att de som följer oss, både i myndighetssfären och i allmän opinion tycker att Swedbank är en organisation som är att lita på.

Och om det skulle uppdagas att något inte gått rätt till ska man kunna vara säker på att Swedbank arbetar på att få ordning, är Perssons vision om banken.

– Jag kan bidra med en lång historia av svåra ekonomiska, strategiska beslut och inte minst svåra krissituationer som ska hanteras, säger Göran Persson, som säger att bakgrunden till att han tackade ja till att bli ordförande är lika delar ansvarstagande som lusten inför ett nytt, svårt uppdrag.

Annons
Annons

Att hitta en permanent ersättare till tillförordnade vd:n Anders Karlsson blir ett av Perssons första uppdrag.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Att hitta en permanent ersättare till tillförordnade vd:n Anders Karlsson blir ett av Perssons första uppdrag.
Att hitta en permanent ersättare till tillförordnade vd:n Anders Karlsson blir ett av Perssons första uppdrag. Foto: Claudio Bresciani/TT

På den extrainsatta stämman där Persson valdes till ordförande röstades även för Bo Magnusson som vice ordförande och advokat Josefin Lindstrand som nya ledamöter i Swedbanks styrelse

På stämman redogjordes även för det arbete som hittills gjorts inom banken för att återställa förtroendet. Sedan SVT Uppdrag granskning i februari avslöjade misstänkt penningtvätt i Baltikum har förlorat en dryg tredjedel av sitt börsvärde.

Kursraset på börsen har eldats på av polisrazzior, sparkade direktörer och utredningar från både tillsynsmyndigheter och åklagare i såväl Sverige som i Baltikum och USA. Och knappt två dygn före onsdagens stämma meddelar banken dessutom att Swedbanks vd i Estland, Robert Kitt, och den estniska finanschefen Vaiko Tammeväli stängs av från sina uppdrag.

Avstängningen är en konsekvens av den pågående interntutredningen i banken, säger den tillförordnade vd:n Anders Karlsson. Några mer detaljer vill han inte ge.

– Det är baserat på information som kommit fram där vi gjorde bedömningen att det är lämpligast att stänga av dem en period, säger Anders Karlsson.

TT: Har det koppling till penningtvättsmisstankar?

– Hela utredningen handlar om det så det är klart det har kopplingar. Men det finns ingen misstanke i nuläget, säger Anders Karlsson.

Annons
Annons

Swedbanks tillförordnade vd och koncernchef Anders Karlsson. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT
Swedbanks tillförordnade vd och koncernchef Anders Karlsson. Arkivbild.
Swedbanks tillförordnade vd och koncernchef Anders Karlsson. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

En eventuell extern granskning är något som diskuterades på extrastämman. Bland annat Aktiespararna lyfte att man vill se en sådan granskning.

Anders Karlsson säger att han inte är negativt inställd till en extern granskning, men konstaterar att stämman röstade mot förslaget om en sådan.

Karlsson har sedan han tillträdde upprättat en ny enhet för bekämpning av finansiella brott, som ska driva en internutredning och utveckla interna processer för att motverka penningtvätt.

– Enligt den information vi har kommer svenska och estländska finansinspektioner lägga fram sina utredningar vid årsskiftet. Vi vet inte när de övriga utredningarna blir färdiga, säger Anders Karlsson.

Han utlovar att rapportera om läget i de pågående utredningarna i samband med framtida kvartalsrapporter.

Ett av Göran Perssons första uppdrag blir att hitta en permanent ersättare till Anders Karlsson, som tills det att han blev tillförordnad vd var Swedbanks finanschef.

Göran Persson räknar med att styrelsen kan fatta beslut om ny vd i höst.

– Vi ska hitta en vd som kan gå in och göra en nystart i banken. Den kan finnas i banken eller utanför, säger Göran Persson.

Bland annat vill Persson att den nya vd:n ska vara tydlig, synlig och närvarande.

– Går det bra sker beslutet i oktober, november, tror Persson.

Efter reklamen visas:
Göran Persson ny ordförande i Swedbank
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons