Annons

(S)wedbank stämplas som politisk bank – kritiseras

Grafik: Thomas Molén
Grafik: Thomas Molén Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Storägare i Swedbank är kritiska till Jens Henriksson. Den tidigare Folksam-vd:ns framträdande roll i maktspelet kring banken på senare år väcker frågetecken – och flera pekar på de starka band som Henriksson har till makthavare.

Under strecket
Publicerad

Swedbanks styrelseordförande Göran Persson och bankens nye vd Jens Henriksson.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Det är sylvass kritik som flera storägare riktar mot utnämningen av Jens Henriksson. Hans viktigaste uppgift är att städa upp i banken efter penningtvättskandalen – en röra som han själv varit delaktig i att skapa, menar flera större aktieägare som SvD talat med.

– Det är styrelsens arbete att utse en vd, sedan behöver vi inte hålla med om valet. Vi är i högsta grad kritiska men får hoppas att det faller väl ut, säger en storägare som vill vara anonym i sin kritik.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson är inne på samma linje.

– Jens Henriksson har representerat Swedbanks storägare Folksam. I den rollen har han misslyckats med arbetet att tillsätta en styrelse som säkerställt att det funnits fungerande processer för att förhindra penningtvätt. Han har inte heller, i samband med krisen, satt press på styrelsen att agera, snarare har man stöttat en undfallande strategi, säger han.

Det blir fokus på fel saker. Det är inget som gagnar banken.

Flera aktieägare påpekar också att Jens Henriksson var aktiv i den förra skandalen som skakade Swedbank. Turerna runt Anders Sundströms sorti från ordförandeposten i banken har kallats en klassisk palatskupp där Folksam och Jens Henriksson pekats ut som den ägare som bytte fot och avgjorde Sundströms öde. I mars 2016 gick storägare som Första AP-fonden och AMF öppet ut och kritiserade valberedningen, där Jens Henriksson ingick.

Annons
Annons

Swedbanks styrelseordförande Göran Persson och bankens nye vd Jens Henriksson.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Aktiespararnas Joacim Olsson pekar på att en alltför snäv rekryteringsbas kan ha bidragit till de skandaler som skakat banken de senaste åren.

– Jens Henriksson täcker inte bara in en sfär utan två, dels politikersfären men också den kooperativa. Vi hade gärna sett att en oberoende och fristående kandidat fått uppdraget, fortsätter han.

 

Personbanden kring Henriksson är många, och aktualiserar återigen jävsfrågan med Finansinspektionen, som just nu håller på att granska penningtvättshärvan. För det första efterträdde Jens Henriksson Erik Thedéen som vd för Stockholmsbörsen. Thedéen själv gick vidare som statssekreterare på finansdepartementet under dåvarande finansmarknadsminister Peter Norman (M).

Efter regeringsskiftet 2014 rekryterade Jens Henriksson Erik Thedéen som vd för pensionsbolaget KPA. Erik Thedéens tid på KPA blev dock kortvarig – efter bara några månader utsågs han till generaldirektör för Finansinspektionen av den nya S- och MP-regeringen.

Kort efter utnämningen gick inspektionen ut och meddelade att det inte föreligger någon jävsproblematik mellan generaldirektör Erik Thedéen och Jens Henriksson. Men bara det faktum att misstankarna finns är mycket olyckligt, säger en annan stor aktieägare.

Swedbanks styrelseordförande Göran Persson och bankens nye vd Jens Henriksson.
Swedbanks styrelseordförande Göran Persson och bankens nye vd Jens Henriksson. Foto: Pontus Lundahl/TT

– Vi tyckte det var problematiskt när Peter Norman (fd finansmarknadsminister och tidigare chef för Thedéen, reds anm) satt i styrelsen. Men med Jens Henriksson blir det inte bättre. Han har nästan fler tydliga kopplingar som leder till spekulationer. Det blir fokus på fel saker. Det är inget som gagnar banken.

Annons
Annons

Med Göran Persson och Jens Henriksson i toppen har man en tydlig socialdemokratisk stämpel.

Men kopplingarna till Finansinspektionens generaldirektör är inte de enda som väcker kritik. Jens Henriksson var statssekreterare åt finansminister Pär Nuder (S) 2004–2006. Finansmarknadsministern hette då Sven-Erik Österberg (S) – samma person som sedan flera år är ordförande för Finansinspektionen. En annan av Jens Henrikssons arbetskamrater var nuvarande finansminister Magdalena Andersson (S), då även hon statssekreterare.

– Med Göran Persson och Jens Henriksson i toppen har man en tydlig socialdemokratisk stämpel, frågan är hur det påverkar affärerna, säger en tredje storägare.

Många av personkopplingarna kring Henriksson har börjat som vanliga arbetsrelationer på Stockholmsbörsen eller vid finansdepartementet. Det gör det svårt för utomstående att avgöra hur starka banden mellan granskare och granskade är i dag, påpekar de storägare som SvD talat med.

Men storägare är även kritiska till bristen av bankerfarenhet i Henrikssons cv.

– Det blir kletigt, men det är egentligen inte främsta skälet till att vi helst velat se en annan person. Vi hade hellre sett någon med en större bankerfarenhet som vd. Jens Henriksson är diplomatisk och trevlig, men till rollen som bank-vd är det kanske inte de främsta egenskaperna man sätter på kravlistan. Men låt oss hoppas att vi har fel och att vi blir positivt överraskade, säger en storägare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons