Annons

Swedbanks eventuella böter – på 3 minuter

Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg.
Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Foto: Malin Hoelstad

Swedbank riskerar böter för bristande kontroll av penningtvätt från myndigheter i USA, Sverige och Baltikum. SvD reder ut vad som händer.

Under strecket
Publicerad

Vad handlar det om?

– Sedan Uppdrag Granskning i februari avslöjade misstänkt penningtvätt hos Swedbank undersöker amerikanska, svenska och baltiska myndigheter bankens agerande.

Det senaste steget kom på tisdagen då de svenska och estniska finansinspektionerna beslutade sig för att gå vidare för att se om Swedbank ska få en sanktion, det vill säga böter.

Vad händer nu?

– Den svenska finansinspektionen fortsätter att analysera både ”sakförhållanden och juridiska frågor” fram till nästa steg i sanktionsprocessen då inspektionen kommer att skicka en skrivelse till banken och begära att banken yttrar sig.

När är saken avgjord?

– De svenska och baltiska finansinspektionerna ska vara klara med sina utredningar i början av nästa år. Då kommer det att stå klart om Swedbank får betala böter och i så fall hur mycket.

Hur stora böter kan det bli?

– Det går inte att räkna ut. Risken för stora böter är störst när det gäller amerikanska myndigheter. Till exempel har Ericsson avsatt 12 miljarder för väntade böter från USA, för bolagets mutaffärer.

I Sverige riskerar Swedbank att få böta max 50 miljoner för saker som skett före den 2 augusti 2014, då maxbeloppet kraftigt ökade. Sedan dess är det 10 procent av omsättningen, vilket i Swedbanks fall betyder drygt 4 miljarder. Finansinspektionen vill inte säga vilken period myndigheten granskar.

Kan banken gå omkull?

– Nej. Swedbank är en av Europas mest lönsamma storbanker och systemkritisk i Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons