Annons

Swedbanks nye vd ännu inte godkänd av FI

Foto: Pontus Lundahl/TT

Jens Henrikssons entré som ny vd för Swedbank dröjer – om den alls kommer. Finansinspektionen måste godkänna den nya vd:n. Det kan ta upp till 60 dagar. Och Swedbank har inte ens lämnat in sin ansökan för Jens Henriksson.

Under strecket
Publicerad

Finansinspektionen i Danmark kom med sitt chockbesked för knappt ett år sedan. Myndigheten meddelade då att man stoppade Jacob Aarup-Andersen som ny vd för Danske Bank.

Bankens styrelse hade kort innan meddelat att vd–rekryteringen äntligen var klar efter att tidigare vd:n Thomas Borgen tvingats bort i kölvattnet av det stora penningtvättskandalen. Men danska FI var av en annan åsikt. Tillsynsmyndigheten ansåg att det krävdes mer erfarenhet inom vissa av bankens affärsområden än vad Jacob Aarup-Andersen hade och sade nej.

Jacob Aarup-Andersen var chef för Danske Banks förmögenhetsförvaltning och var en del av bolagets ledningsgrupp när han nominerades till ny vd.

Händelsen i Danmark fick många bankstyrelser att reagera. Fram till dess var inställningen lite att godkännandet från tillsynsmyndigheten var en rutinåtgärd som regelmässigt resulterade i ett positivt svar. Danska FI visade att så inte var fallet.

Men på Swedbank verkar man inte orolig.

– Vi utgår självklart från att Finansinspektionen godkänner Jens Henriksson, säger Unni Jerndahl, presschef på Swedbank.

Annons
Annons

Arbetet med att sammanställa information som ska lämnas in till Finansinspektionen pågår och blir klart inom kort, enligt Unni Jerndahl.

Att Jens Henrikssons nya toppjobb på Swedbank kräver FI:s godkännande är inget banken har informerat kunder, aktieägare eller allmänheten om. I pressmeddelandet som gick ut i förra veckan står inte ett ord om att myndigheten måste ge sitt klartecken till utnämningen.

– Det är en relativt omfattande lämplighetsprövning vi gör. Det kan ta upp till 60 dagar innan vi lämnar besked. Men det kan gå snabbare än så också, säger Victoria Ericsson, presschef på Finansinspektionen.

Det är EBA:s riktlinjer (European Banking Authority) som ligger till grund för FI:s prövning av om Jens Henriksson är lämplig och kompetent nog att bli vd för en systemviktig bank som Swedbank.

EBA är en av EU:s tunga bankmyndigheter som granskar banksektorn i Europa.

Det handlar bland att om att se till att den nominerade bankchefen har ”aktuell förståelse för institutets verksamhet och dess risker, på en nivå som motsvarar deras ansvarsområden”, enligt EBA:s nya riktlinjer som publicerades förra året.

I riktlinjerna finns också rubriker som ”Anseende, ärlighet och integritet”. Samt mer komplicerade frågeställningar som: ”Skillnaden mellan förmågan att tänka självständigt och principen om att vara oberoende”.

Jens Henriksson kommer från jobbet som vd för Folksam. Även det jobbet kräver ett godkännande från FI. Det faktum att myndigheten har godkänt honom där ökar sannolikheten för att myndigheten godkänner Jens Henriksson som ny vd för Swedbank.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons