Annons

Swedbanks svar till FI: ”Otillräcklig styrning”

Swedbanks vd Jens Henriksson kom i dag med ett uttalande.
Swedbanks vd Jens Henriksson kom i dag med ett uttalande. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Swedbank har svarat på en begäran om yttrande från Finansinspektionerna i Estland och Sverige. Banken instämmer i många av de iakttagelser och preliminära bedömningar som tillsynsmyndigheterna gör.

Under strecket
SvD, Direkt
Publicerad

Redan tidigare i höstas medgav Swedbank att bankens iakttagelser på flera centrala punkter överensstämmer med Finansinspektionens.

"Jag ser allvarligt på de iakttagelser som Finansinspektionen har fört fram. Det har funnits en otillräcklig intern styrning och kontroll för att hantera brister relaterade till misstänkt penningtvätt. Dessa brister har inneburit att det har funnits en risk att Swedbank och dess dotterbolag har använts för att tvätta pengar, vilket är oacceptabelt utifrån de krav och förväntningar som bland annat kunder, aktieägare och tillsynsmyndigheter har på oss", uppger Swedbanks vd Jens Henriksson i fredagens pressmeddelande.

Den svenska Finansinspektionen uppgav tidigare i veckan att besked om utfallet av den pågående sanktionsprövningen av Swedbank kommer att meddelas i mars 2020.

Motsvarande besked kring SEB väntas i april.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons