Annons

Sparkad vd och börsfall – turbulent för Swedbank

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen fick sparken bara någon timme innan bankens årsstämma inleddes. Ny vd är Anders Karlsson. Stämman gav styrelsen ansvarsfrihet för 2018 – dock inte den sparkade vd:n. Styrelsen fick dessutom höjt arvode.

– Det har varit en dramatisk morgon, säger Lars Idermark, Swedbanks styrelseordförande.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Swedbanks ordförande Lars Idermark håller en kort presskonferens efter att bolagets stämma avslutats.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 13
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 2 av 13

Swedbanks ordförande Lars Idermark.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 3 av 13

Tillförordnande vd:n Anders Karlsson och Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark.

Foto: Lars Pehrson Bild 4 av 13

Swedbanks avgående vd Birgitte Bonnesen.

Foto: Lars Pehrson Bild 5 av 13

Aktiägare samlas inför stämman.

Foto: Lars Pehrson Bild 6 av 13

Anders Karlsson, ny vd för Swedbank.

Foto: Swedbank Bild 7 av 13

Joacim Olsson, vd för Aktiespararna.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 8 av 13

Aktiespararnas tidigare vd Lars-Erik Forsgårdh. Arkivbild.

Foto: Pi Frisk Bild 9 av 13

Eva Sintring.

Foto: Lars Pehrson Bild 10 av 13

Torsten Carlsson, besviken aktiägare.

Foto: Lars Pehrson Bild 11 av 13

Torsten Carlsson och Anders Järnebeck.

Foto: Lars Pehrson Bild 12 av 13

Det var många journalister på plats när Swedbanks vd Anders Karlsson och Lars Idermark höll en kort pressträff efter stämman.

Foto: Lars Pehrson Bild 13 av 13

Swedbanks ordförande Lars Idermark håller en kort presskonferens efter att bolagets stämma avslutats.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 2 av 2
Efter reklamen visas:
Swedbanks vd får sparken

Beskedet om att Bonnesen får sparken kom efter att storägarna Folksam, Alecta och AMF på torsdagsmorgonen beslutat att inte ge henne ansvarsfrihet på torsdagens stämma. Det innebär att aktieägarna i ett senare skede kan driva en skadeståndsprocess mot Birgitte Bonnesen kring anklagelserna om penningtvätt i Baltikum.

Swedbanks ordförande Lars Idermark håller en kort presskonferens efter att bolagets stämma avslutats.
Swedbanks ordförande Lars Idermark håller en kort presskonferens efter att bolagets stämma avslutats. Foto: Lars Pehrson

Aktien föll efter handelsstoppet

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handeln i Swedbanks aktie stoppades på torsdagsförmiddagen efter 50 minuters handel till följd av de stora osäkerheten kring bolaget. Då hade aktien hunnit falla med 3,7 procent till 148,45 kronor. Handeln drog igång igen vid 15.50 och föll då över 6 procent. Fallet tilltog och vid stängning avslutade aktien på minus 7,8 procent.

Annons
Annons

Swedbanks ordförande Lars Idermark.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

Swedbank är föremål för flera brottsundersökningar och löper risk att drabbas av mycket höga böter, men det är inte många som tror att böterna kan bli i nivå med nedgången i bolagets börsvärde, som på torsdagseftermiddagen var uppe i 80 miljarder kronor jämfört med den 19 februari, när SVT:s första reportage om Swedbank publicerades 

Marknaden ser ytterligare risker, bland annat i hur amerikanska myndigheter kan bedöma Swedbanks verksamhet i Baltikum och den eventuella risken att bankens möjligheter i att handla i dollar därmed påverkas.

Swedbanks storägare Alecta med 4,8 procent utesluter inte att nomineringskommittén inom kort kallar till extrastämma för att få en ny styrelse på plats, rapporterar Reuters.

Nomineringskommitténs arbete med att stärka Swedbanks styrelse i ljuset av de penningtvättsanklagelser som riktas mot banken bör skötas snabbt och grundligt, uppger Alecta enligt Reuters.

Stämman nekar Bonnesen ansvarsfrihet

Swedbanks ordförande Lars Idermark.
Swedbanks ordförande Lars Idermark. Foto: Janerik Henriksson/TT

Hela styrelsen i Swedbank beviljas ansvarfrihet för verksamhetsåret 2018 trots omfattande kritik. Aktiespararna och flera missnöjda aktieägare ville neka styrelsen ansvarsfrihet. Det ville också Länsförsäkringar.

Men övriga storägare på bolagsstämman slöt upp bakom styrelsen med ordförande Lars Idermark i spetsen, trots att både Alecta och AMF inför stämman har framfört allvarlig kritik mot styrelsen.

Annons
Annons

Tillförordnande vd:n Anders Karlsson och Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

–Jag blir fundersam, det pågår en förundersökning mot banken för bland annat grovt svindleri. Ingen vet i dagsläget hur den utvecklar sig. Hur vet storägarna att det just är vd som inte ska få ansvarfrihet med anledning av detta. Vet storägarna något som vi andra inte vet, undrade Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Kort efter beviljad ansvarsfrihet valde stämman även om styrelsen och utsåg då Lars Idermark till ordförande i ytterligare ett år.

Birgitte Bonnesen fick däremot inte ansvarsfrihet för 2018. Över 70 procent av aktieägarna röstade emot den sparkade vd:n.

Storägarnas beslut att neka Bonnesen ansvarsfrihet kom efter att Ekobrottsmyndigheten under onsdagen gjorde en razzia mot storbankens huvudkontor och utökade förundersökning om röjande av insiderinformation till att även gälla grovt svindleri.

– Förtroendet har eroderats, säger Lars Idermark, Swedbanks styrelseordförande om varför Birgitte Bonnesen fick gå. Det säger han under presskonferensen som hålls efter att stämman har avslutats.

Han konstaterar samtidigt att hon har gjort ett bra arbete.

Höjt arvode till styrelsen – trots kritiken

 Tillförordnande vd:n Anders Karlsson och Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark.
Tillförordnande vd:n Anders Karlsson och Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark. Foto: Lars Pehrson

Swedbanks styrelse fick ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2018 men kritiken var hård, både från mindre aktieägare och storägare som Alecta. Många ifrågasatte om styrelsen har tagit frågan om penningtvätt på tillräckligt stort allvar.

Annons
Annons

Swedbanks avgående vd Birgitte Bonnesen.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Inte desto mindre fick den kritiserade styrelsen höjt arvode. Ordförande Lars Idermark fick sitt arvode höjt med 90 000 kronor. Från 2 540 000 miljoner kronor till 2 630 000. De vanliga ledamöterna fick en höjning med 30 000–40 000 kronor.

– Det är obegripligt att styrelsen ska få höjt arvode under de här omständigheterna, sade en av de mindre aktieägarna på stämman ilsket. Jag skulle egentligen vilja sänka arvodena efter allt som har hänt. Men jag nöjer mig med att det åtminstone inte ska höjas, sade aktieägaren och möttes av applåder.

Men storägarna var kallsinniga och röstade för förslaget om arvodeshöjning.

Bonnesen: ”Ska börja ett nytt liv”

Swedbanks avgående vd Birgitte Bonnesen.
Swedbanks avgående vd Birgitte Bonnesen. Foto: Lars Pehrson

Birgitte Bonnesen har uttalat sig för Expressen:

– De senaste sex månaderna har varit påfrestande, säger hon. I övrigt vill hon inte kommentera några detaljer.

Expressen: Känner du innerst inne att du inte har gjort något fel?

– Ja, det gör jag. Jag har varit i banken i mer än 30 år och jag är stolt över allt jag har gjort i banken. Absolut, det är jag, säger hon.

Bonnesen, 63, säger som avslutning att hon nu ska börja ett nytt liv.

Hon förlorade ytterligare ett uppdrag på torsdagen, det som ordförande i Svenska Bankföreningen. Bonnesen har varit ordförande i organisationen sedan 2016. 

– Hon lämnar per automatik i och med med att hon inte längre är vd för Swedbank, säger bankföreningens kommunikationschef Lena Barkman.

Annons
Annons

Aktiägare samlas inför stämman.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Bonnesen har varit vd för Swedbank sedan 2016, då hon efterträdde Michael Wolf.

Ordförande: ”Skäl att vara självkritiska”

Aktiägare samlas inför stämman.
Aktiägare samlas inför stämman. Foto: Lars Pehrson

Hundratals aktieägare samlades på Folkets Hus vid Norra Bantorget för att höra hur bankens ordförande Lars Idermark beskriver den akuta krisen som banken befinner sig i med vd-byte och en börskurs i fritt fall.

– Det har varit en dramatisk morgon där styrelsen har entledigat bankens vd Birgitte Bonnesen. De senaste veckorna har varit enormt påfrestande för banken och Swedbank behöver därför ett ny ledarskap för att återskapa förtroendet, sade Lars Idermark till aktieägarna.

– Vi har kritiserats för vår kommunikation. Här har vi skäl att vara självkritiska. Vi har pekats ut som fyrkantiga och slutna. Jag vill här passa på att be om ursäkt för att det har uppfattats så. Frågan om öppenhet är central för oss, tillade Lars Idermark.

Swedbank ber om respektfull ton

Swedbank skriver på sitt twitterkonto: ”Vi vill vänligen be er hålla en respektfull ton när ni kommenterar och skriver till oss”.

Annons
Annons

Anders Karlsson, ny vd för Swedbank.

Foto: Swedbank Bild 1 av 2

Joacim Olsson, vd för Aktiespararna.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 2 av 2

Ny vd: ”En märklig situation”

Anders Karlsson, ny vd för Swedbank.
Anders Karlsson, ny vd för Swedbank. Foto: Swedbank

Direkt efter att bolagsstämman inletts begärde två aktieägare ordet och krävde att stämman skulle avblåsas, på grund av de många händelser som inträffat de senaste dagarna. Enligt aktieägarna blir det omöjligt för aktieägarna att ta ställning till en rad frågor under rådande omständigheter.

Förslagen röstades ner.

Anders Karlsson tar över som tf vd. 53-åringen har jobbat inom Swedbank sedan 2011. Han har varit ”Head of Market Risk Capital- and Credit Modelling” och ”Head of Group Risk Control”. Karlsson arbetade tidigare för Carnegie.

– Att stå här i dag är minst sagt en märklig situation. De senaste veckorna har varit enormt omtumlande för medarbetare, kunder och, tyvärr, även för er bästa aktieägare. Kursen har fallit och förtroendet har skadats.

– Vi har gått från att vara självsäkra till att bli lite osäkra. Det är inte bra. Men när vår styrelse frågade om jag ville ta över som tillfällig vd var det ändå självklart att tacka ja. Jag är enormt stolt över den här banken och det finansiella resultat som vi har levererat under 2018, säger Anders Karlsson.

Aktiespararnas krav: ”Räcker inte med Bonnesen”

Joacim Olsson, vd för Aktiespararna.
Joacim Olsson, vd för Aktiespararna. Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons
Annons

Aktiespararnas tidigare vd Lars-Erik Forsgårdh. Arkivbild.

Foto: Pi Frisk Bild 1 av 1

Joacim Olsson, vd för Aktiespararna riktar svidande kritik mot både ledning och sittande styrelse under stämman .

– Läget är oerhört problematiskt. Vi har en situation med förundersökning om grovt svindleri, en vd som har gått, en handelsstoppad aktie och flera utredningar från myndigheter. Vi anser att det i nuläget är omöjligt att bevilja ansvarsfrihet för vd och styrelsen.

– Vi tror inte heller att det räcker med att Birgitte Bonnesen får gå. Det är dags att skyndsamt sätta igång arbetet med byta ut hela eller åtminstone stora delar av styrelsen. Allt för att återskapa förtroendet för banken.

Aktiespararna vill också att en särskild granskningsman, utsedd av Bolagsverket, ska tillsättas för att utreda vad som har hänt och vad som ska göras framöver.

– Konkret bör den här granskningen utreda i vilken omfattning Swedbank har varit inblandat i penningtvätt i Baltikum. Vi vill också utreda om bankens kontrollfunktioner har varit tillräckliga och om man har uppfyllt gällande regelkrav, säger Joacim Olsson.

Efter avslag: ”Vad är det ni vill dölja”?

Aktiespararnas tidigare vd Lars-Erik Forsgårdh. Arkivbild.
Aktiespararnas tidigare vd Lars-Erik Forsgårdh. Arkivbild. Foto: Pi Frisk

Förslaget om granskningsman avslogs av stämman. Det fick Aktiespararnas tidigare vd Lars-Erik Forsgårdh att begära ordet.

– Jag anser att det är ynkligt av er storägare att inte ställa upp på den här granskningen. Vad är det ni vill dölja?

Annons
Annons

Eva Sintring.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Under frågestunden blev det en rad frågor kring den misstänkta penningtvätten i banken. En aktieägare undrade hur ofta banken avvisar kunder som de bedömer som misstänkta?

Eva de Falck, bankens chefsjurist svarade:

– När vi inte får tillförlitliga svar på våra frågor avvisar vi kunden. Det gäller även när vi inte kan se vilka som är ägare till företag som kunder företräder, säger hon.

Var ligger lockelsen i att ha kunder som ägnar sig åt misstänkt pennigtvätt, undrade aktieägaren?

– Det finns ingen lockelse alls i att ha den typen av kunder, absolut inte, säger Eva de Falck.

AMF-vd: ”Situationen ohållbar”

Efter reklamen visas:
AMF inte nöjd med varken styrelsen eller vd

Johan Sidenmark, vd för AMF, fick frågor utanför stämman innan han gick in. Han sade i korthet att han tyckte att situationen för vd (Birgitte Bonnesen) blivit ohållbar, och att han förväntar sig att styrelsen nu kvitterar att de fullt ut förstår alvaret i situationen.

Aktieägare: ”Jag har inte förtroende”

Efter reklamen visas:
Aktieägare: "Sanningen kommer alltid ifatt"

Eva Sintring, en av bankens aktieägare på väg in till stämman, välkomnar beskedet att vd Birgitte Bonnesen avskedas.

– Jag har inte förtroende för vare sig vd Birgitte Bonnesen eller styrelsen. Jag tycker alla som varit inblandade i den här härvan borde avgå. Det gäller även höga chefer i exempelvis Baltikum, som mer direkt varit involverade. Det är nödvändigt för att återfå förtroendet för banken.

Eva Sintring.
Eva Sintring. Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons

Torsten Carlsson, besviken aktiägare.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 2

Torsten Carlsson och Anders Järnebeck.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2

– Vi lever i ett rövarsamhälle när det gäller ekonomi – i det perspektivet är jag inte förvånad. Men jag undrar om det någon gång går att ställa även en styrelse till ansvar, inte bara vd. Jag undrar också hur mycket ersättning styrelsen har plockat ut de senaste åren medan allt det här har pågått, säger Eva Sintring. 

”Sorgligt och oprofessionellt”

Torsten Carlsson, besviken aktiägare.
Torsten Carlsson, besviken aktiägare. Foto: Lars Pehrson

– Det är sorgligt att man har uppträtt så oprofessionellt och att man har försökt dölja saker och ting. Det sista är det mest allvarliga, säger Torsten Carlsson från Ystad.

Även Torsten Carlsson välkomnar beskedet att Birgitte Bonnesen avgår. Men det räcker inte. 

– Var håller ordförande hus? Lars Idermark har helt lyst med sin frånvaro. Han borde ha trätt fram mycket tidigare och berättat hur styrelsen tänker och agerar i den här frågan. Det tycks ha varit en fullständig brist på kommunikation mellan vd och styrelse. För mig är det självklart att vare sig vd eller styrelsen får ansvarsfrihet, säger Torsten Carlsson. 

Torsten Carlsson och Anders Järnebeck.
Torsten Carlsson och Anders Järnebeck. Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons

Det var många journalister på plats när Swedbanks vd Anders Karlsson och Lars Idermark höll en kort pressträff efter stämman.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Även aktieägaren Anders Järnebeck är kritisk till händelseutvecklingen och hur banken har hanterat kommunikationen:

– Det är märkligt hur man hela tiden har skickat fram den här stackars kommunikationschefen. Det är han som har fått ta frågorna istället för ledningen, säger Anders Järnebeck.

Anställd: ”Alla är upprörda”

Det var många journalister på plats när Swedbanks vd Anders Karlsson och Lars Idermark höll en kort pressträff efter stämman.
Det var många journalister på plats när Swedbanks vd Anders Karlsson och Lars Idermark höll en kort pressträff efter stämman. Foto: Lars Pehrson

– I går, när razzian pågick var det inte så många anställda som verkade bry sig, för den märktes inte. Men i dag går det inte att jobba. Alla är upprörda och vi sitter här och googlar och nyhetssöker om vad som har hänt i medier, säger en anställd på Swedbanks huvudkontor.

– Många har velat backa Bonnesen. Hon har varit omtyckt, betraktats som ödmjuk men ändå med pondus och karisma. Och i morse har allt gått så fort, handelsstoppet och beskedet att hon fick gå.

Fick ni förhandsinformation om detta i morse?

– Nej, ingen alls. Vi har fått veta det vi vet via medier. I går när razzian pågick så fick vi något kortare besked om det via intranätet på eftermiddagen, men mycket knapphändigt.

– Alla här är ganska luttrade, men jag inte avundsjuk på mina kollegor som måste möta kunder i dag, Tänk vilka frågor de kommer att få, hur ska de kunna svara på allt?

Efter reklamen visas:
Swedbanks vd får sparken – här är bakgrunden
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons