Annons

Swish och appar nu vanligare än kontanter

För första gången använder svenskarna nu betalappar som Swish oftare än kontanter. Svenskar gillar kort bäst, medan förtroendet för kryptovalutor som bitcoin är nästan noll. Det visar rapporten Sverige Betalar.

Under strecket
Publicerad
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 2

Kortbetalning är fortfarande den vanligaste betalningsmetoden.

Foto: Marcus Ericsson/TTBild 2 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är femte året i rad som rapporten tagits fram av Länsförsäkringar bank, SEB, Svensk Handel och PayEx. Rapporten bygger på en enkät med drygt 1 000 tillfrågade.

Enligt undersökningen använder nu en fjärdedel av svenskarna betalappar som Swish och Samsung Pay varje vecka. Det är lika många som använder sedlar och mynt.

Anmärkningsvärt att det i år för första gången är fler svenskar som använder betalappar en eller ett par gånger per månad än som använder kontanter, 48 respektive 38 procent. Hela 36 procent uppger att de sällan eller aldrig betalar kontant numera.

Min gissning är att anledningen helt enkelt är att unga kvinnor shoppar mer online.

– Det är inte förvånande att appar blir vanligare och att kontanter försvinner. Det som förvånat oss är att utvecklingen gått så fort. När vi inledde den här undersökningen för fem år sedan trodde jag att det skulle ta tio år för appar att gå om kontanter, säger Lukas Berg, VD för Insight Intelligence som genomfört enkäten.

Annons
Annons

Kortbetalning är fortfarande den vanligaste betalningsmetoden.

Foto: Marcus Ericsson/TTBild 1 av 1

Det visar sig också att det är unga kvinnor som leder utvecklingen.

– Det är oväntat, eftersom man normalt antar att ny teknik först anammas av unga män. Min gissning är att anledningen helt enkelt är att unga kvinnor shoppar mer online.

Fortfarande är kredit- och betalkort den i särklass vanligaste betalmetoden. 97 procent uppger att de betalar med kort varje vecka.

Kortbetalning är fortfarande den vanligaste betalningsmetoden.
Kortbetalning är fortfarande den vanligaste betalningsmetoden. Foto: Marcus Ericsson/TT

Kort är också den betalmetod som folk har i störst förtroende för. 88 procent litar på systemet när drar sitt kort, mot 85 procent som litar på kontanter. Mobilappar har stigit rejält i användarnas förtroende. Numera uppger två tredjedelar av de tillfrågade att de har stort förtroende för tekniken.

Lukas Berg varnar dock för att det förtroendet snabbt kan försvinna om någon av apparna skulle drabbas av en skandal.

– Om något skulle hända med kontanter, säg att det kom ut falska sedlar skulle det troligen få en ganska liten effekt. Men om det till exempel skulle komma ut att en av mobilapparna läckt hemlig information skulle det snabbt kunna rasera förtroendet för tekniken.

Han menar dock att det mesta tyder på att mobilappar kommer att bli ännu vanligare i framtiden och att konsumenterna också kommer att börja använda dem mer i butik.

I den mån man hört att folk använder bitcoin så rör det sig om droghandel och kriminalitet.

– De stora internationella företagen som Apple och Samsung har de muskler som krävs för att etablera sin teknik.

Den nya betalmetod som kämpar hårdast för att bli accepterad är kryptovalytor som bitcoin. Visserligen uppger numera nästan tre av fyra svenskar att de känner till bitcoin, men i stort sett ingen använder den digitala valutan. Enligt rapporten Sverige betalar är det under en procent av svenskarna som faktiskt har köpt något med bitcoin, och ännu färre litar på tekniken.

– Jag tror det beror på att folk inte kan relatera till bitcoin och de förstår inte tekniken. I den mån man hört att folk använder bitcoin så rör det sig om droghandel och kriminalitet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons