Annons

Kommer du ihåg Cash-floppen?

Brittiska Revolut lanserar en betalnings-app i Sverige och ska utmana Swish.

Genom åren så har flera nya system för hur vi ska betala kontantlöst lanserats. En del har vunnit mark, en del är på frammarsch och andra har visat sig vara mindre lyckade.

Här är några av koncepten som flippade – och en som floppade.

Under strecket
Publicerad
Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1

1 / 6

Flopp: Cash – kortet som gick i graven

Foto: Pontus Lundahl/TT

En mindre lyckad satsning var cashkortet, som lanserades 1996. Cashkortet var storbankernas gemensamma satsning och innebar att bankkunden kunde ladda ner pengar på ett datachip inbyggt i kontokortet. Chipet laddades via terminaler utplacerade på olika platser ute i handeln. Konceptet mötte måttlig entusiasm bland kunderna. Efter att användningen nått sin topp under 1999 med en total omsättning på 4,4 miljoner kronor, minskade kortets popularitet allt mer. I början av 2004 kom beskedet att cashkortet lades ned.

Annons
Annons
Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

2 / 6

Swish

Foto: Jessica Gow/TT

Antal Swish-användare i Sverige växer och är nu uppe i över 5,6 miljoner. Bankernas Swish har kringgått kortbolagen genom att erbjuda betalning som går direkt via mobiler, som i sin tur är kopplade till vanliga bankkonton.

Mobiltjänsten utvecklades av de stora bankerna i ett samarbete. Tjänsten kopplas till ett kort eller till ett bankkonto som pengarna dras ifrån.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

3 / 6

Izettle

Izettle är ett svenskt teknikbolag som tillhandahåller kortterminaler, framför allt till mindre företag. Terminalerna kopplas till mobiler och pekplattor. Izettle var först en betaldosa som kopplades direkt till en smartphone, som kunde ta emot kortbetalningar. Nu är den dosan trådlös och kan kopplas till datorer.

Jacob de Geer och Magnus Nilsson grundade Izettle för över sju år sedan. Företagets mål är att bli ett molnbaserat kassaregister för småföretagare.

Annons
Annons
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

4 / 6

Kontaktlösa kort – och mobilbetalningar

Foto: Tomas Oneborg

Med kontaktlösa kort kan man betala belopp upp till 200 kronor utan att slå kortets pinkod. Man blippar kortet tätt intill butikens kortterminal och kortköpet är klart. Har man handlat över 200 kronor kan man fortfarande blippa kortet mot kortterminalen för att genomföra köpet, men då behöver man också slå in kortets pinkod.

Det finns omkring 30 miljoner kontaktlösa terminaler i världen i dag och tusentals uppgraderas dagligen. Många butiker i Sverige ansluter sig till denna nya teknik. En särskild symbol visar att kortterminalen tar emot kontaktlösa betalningar. Vid kontaktlösa betalningar via mobilapp håller man mobilen mot kortläsaren för att genomföra ett köp.

Annons
Annons
Foto: SamsungBild 1 av 1

5 / 6

Seqr – och andra betalappar

Foto: Samsung

Seqr är en app för mobilbetalningar som kan användas i vissa butiker genom att skanna en särskild kod. Man skannar och bekräftar sedan köpet med en PIN-kod. Kvittot sparas sedan i mobilen. Man kan välja om man vill få en faktura med sina Seqr-köp i slutet av månaden eller om man vill att summan ska dras från bankkontot automatiskt.

Med Seqr kan man också blippa och betala kontaktlöst. Man håller mobilen mot kortläsaren för att genomföra ett köp, och ingen pinkod behövs om summan är under 200 kronor.

Annons
Annons
Foto: Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 1

6 / 6

Bubblare: Apple Pay och Samsung Pay

Foto: Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN

Apples mobilbetalningstjänst, Apple Pay, kan komma att lanseras i Norden. Detta efter att Samsung lanserat en motsvarande tjänst, Samsung Pay, i Sverige tidigare i år. Apple Pay har funnits i USA i snart tre år, sedan dess har betaltjänsten lanserats i ett 20-tal länder och områden runt om i världen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons