Annons

Sydkorea bromsar jemenitiska flyktingar

Jemen är sargat av krigsvåld och den största nu pågående humanitära katastrofen. Men Sydkorea agerar för att hindra jemeniter att söka asyl.
Jemen är sargat av krigsvåld och den största nu pågående humanitära katastrofen. Men Sydkorea agerar för att hindra jemeniter att söka asyl. Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT
TT
Publicerad

Från det krigssargade Jemen har drygt 500 personer lyckats ta sig ända till Sydkorea för att söka asyl. De utnyttjar visumfriheten som ön Jeju infört för att locka turister.

Men nu ska regeringen sätta stopp, sedan ett upprop på internet samlat en halv miljon underskrifter på kravet att flyktingarna ska utvisas. Där talas om "illegala horder" som kommer för att "islamisera landet".

Regeringen har nu sagt att den tar folks oro på allvar. Man ska dels ändra asyllagen som tillåter överklagande till domstol vid avslag, dels noga gallra bort "möjliga terrorister och brottslingar".

Annons

Sydkorea, som själv var sönderslaget efter Koreakriget på 1950-talet, ger automatiskt asyl åt nordkoreaner men är strikt mot andra nationaliteter. Omkring 40 000 har ansökt sedan 1994 och hälften av de fallen är avgjorda; bara fyra procent beviljades.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons