Annons

Little Simz Sylvass rapparare – konkurrenterna får se upp

Little Simz vid en konsert tidigare i år.
Little Simz vid en konsert tidigare i år. Foto: MAR/Capital Pictures / TT

Hon har gjort ett av årets starkaste album och hon rappar med unik, vass artikulation. Little Simz är endast 25 år och har så många vägar att gå.

Under strecket
Publicerad

Little Simz

Var
Debaser

I brittisk press har det spekulerats en del om varför Little Simz inte är ett större namn än vad hon redan är. Hennes senaste album ”Grey area” är otvivelaktigt ett av årets starkaste, och hela tre decennier efter att den brittiska kollegan Monie Love släppte sitt debutalbum så borde brexit-landet verkligen vara redo för en kvinnlig rappare på allra högsta nivå. Förmodligen är svaret så sorgligt att hon är en rappare som helt enkelt vägrar att vara någon annan än sig själv, hon är långt ifrån en produkt av någon dubiös pr-konsulent.

Publiken på Debaser är aningen brokigare än väntat, långt ifrån en så ung snittålder som gav kaoset kring J Hus spelning på samma ställe för två år sedan. Även om stället känns utsålt är det ändå en aning märkligt att Little Simz har en mindre publik, för det här är en rappare som på allvar skulle kunna ge Cardi B en match, och gå vinnande ur den striden.

Little Simz är endast 25 år och det kommer att bli oerhört intressant att följa hennes karriär framöver. Hon har så många vägar att gå

Annons
Annons

När hon öppnar med ”Boss” är beatsen bakom henne minimala, men tillsammans med hennes så sylvasst artikulerade rappande skapas där en magi som gör henne unik. Att hon dessutom har ett sidoyrke som en alldeles utmärkt skådespelare bidrar säkert till dramaturgin under spelningen. Hennes roll i den senaste säsongen av knarklangardramat ”Top boy”, som finns på Netflix, gör att det känns som att befinna sig mitt i avsnitt nummer tre, i en högst olaglig bil någonstans mellan seriens fiktiva Summerhouse Estate och verklighetens Hackney. Det är Sam Selvons roman ”The lonely Londoners” placerat oerhört pricksäkert mitt i hjärtat av 2019. När hon under en av årets största stunder, i låten ”Offence”, rappar ”I'm Jay-Z on a bad day, Shakespeare on my worst days” så är hon ändå på hyfsat fast mark, en aning övermod till trots.

Och även om publikfavoriter som ”God bless Mary” och ”Wounds” är ortodox hiphop så känns det ändå som att det finns någon slags koppling till den just nu exploderande UK Jazz-scenen. Little Simz är endast 25 år och det kommer att bli oerhört intressant att följa hennes karriär framöver. Hon har så många vägar att gå och att döma av responsen på Debaser kan hon nog lyckas med ett gäng olika vägval. Kendrick Lamar sade i någon intervju att Little Simz ”might be the illest doing it now”. Och där har han helt rätt, han borde till och med få kalla fötter av konkurrensen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons