Annons

”Symbolpolitik” – Sarnecki sågar vapenförslaget

Charlotte Svensson, generaldirektör och chef för Tullverket. Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.
Charlotte Svensson, generaldirektör och chef för Tullverket. Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet. Foto: Janerik Henriksson/TT, Malin Hoelstad

Tullverket ser positivt på förslagen om straffskärpningar för vapensmuggling. Men kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki anser att det snarare handlar om symbolpolitik.

Under strecket
Publicerad

Utredningen överlämnades till inrikesminister Mikael Damberg (S) på tisdagen.

Foto: Magnus Andersson/TT Bild 1 av 1

Utredningen offentliggjordes bara dagar efter att två personer dödats och ytterligare två skadats i tre skjutningar i Stockholm under en och samma kväll.

– Det grova våld som unga män utövar är ett av vår tids största samhällsproblem. Förra året skedde 306 skjutningar och 162 sprängningar i Sverige. Vi kan aldrig tillåta att skjutningarna blir en normalbild, sade inrikesminister Mikael Damberg (S) när promemorian överlämnades på en presskonferens på tisdagen.

Utredaren och hovrättsrådet Kazimir Åberg föreslår att innehav av explosiva varor och fler typer av vapen bör ses som grovt vapenbrott – och att straffet för lagöverträdelsen höjs från sex till sju års fängelse.

Han föreslår även att smuggling av vapen och sprängämnen ska ses som en egen form av smugglingsbrott, med högst tre års fängelse som påföljd i normalfallet och två–fem år i grova fall.

Tullverket anser att lagändringarna är välbehövda.

– Vi tycker att det här är väldigt bra förslag. Om påföljden för vapensmuggling är minst två år får vi möjlighet att använda hemliga tvångsmedel, som telefonavlyssning och spaningsarbete. Våra medarbetare har efterfrågat de här redskapen, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson till SvD.

Annons
Annons

Utredningen överlämnades till inrikesminister Mikael Damberg (S) på tisdagen.

Foto: Magnus Andersson/TT Bild 1 av 1

– Man höjde straffgränsen för grovt vapenbrott för ett tag sedan. På så vis kunde polisen häkta personer med vapen. Nu skulle vi få samma befogenheter.

Utredningen överlämnades till inrikesminister Mikael Damberg (S) på tisdagen.
Utredningen överlämnades till inrikesminister Mikael Damberg (S) på tisdagen. Foto: Magnus Andersson/TT

Tullverket – som är en separat myndighet från polisen – har i uppdrag att hitta illegala vapen vid gränsen. Myndigheten beslagtar ungefär 40-60 skjutvapen varje år. I jämförelse stoppar de årligen 6 000-7 000 narkotikaförsändelser.

Förra veckan kom en dom från förvaltningsrätten om att Tullverket får använda smarta kameror som bland annat kan avläsa registreringsskyltar. Även det ser Charlotte Svensson som positivt.

– Det kanske är sällan det händer, men om vi vet att det ska komma en transport så kan vi sätta in en spärr, så vi kan se när den kommer, säger hon.

Charlotte Svensson uppfattar även att Tullverket behöver mer personal. På tisdagen gick myndighetens fackförening ut med att 500 fler tullanställda behövs – vilket generaltulldirektören håller med om.

– På den punkten håller arbetsgivare och fackförbund med varandra. Vi behöver vara fler och på fler platser, säger hon.

Tullverket ska även ges möjlighet att stoppa brevförsändelser som misstänks innehålla vapen, enligt skrivelsen.

– För ett år sedan var det ganska många försändelser av vapen. Förr kunde vi bara lägga postspärrar på narkotika. Så det kan vara ett bra redskap för oss, säger Charlotte Svensson.

Det handlar om kosmetiska förändringar som kanske kan leda till att några fler döms till lite längre straff. De stora problemen kvarstår.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, menar däremot att lagändringarna bara skulle ha en marginell inverkan på brottsligheten.

– Vissa av dem är inte helt orimliga. Men det handlar om kosmetiska förändringar som kanske kan leda till att några fler döms till lite längre straff. De stora problemen kvarstår.

För att stävja skjutvapenvåldet så är det polisiära arbetet viktigare än påföljderna, anser Sarnecki.

– En förutsättning för att lagskärpningarna ska tillämpas är ju förstås att polisen griper rätt personer, vilket de hittills lyckats dåligt med. Det viktigaste är dock att förhindra att nästa generation av unga män ansluter sig till gängen.

Förslagen om lagändringarna ska nu ut på remiss. Om riksdagen och remissinstanserna är positiva kan de införas nästa år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons