Annons

Synagogadom överklagas – vill att palestinier utvisas

Riksåklagaren yrkar på utvisning för den man som dömdes till två års fängelse för brandattacken mot Judiska församlingen i Göteborg.

Hovrätten har tidigare upphävt tingsrättens dom om utvisning.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Synagogan i Göteborg utsattes för en brandattack den 9 december förra året.

Foto: Nora Lorek/TTBild 1 av 1

Synagogan i Göteborg utsattes för en brandattack den 9 december förra året.

Foto: Nora Lorek/TTBild 1 av 1
Synagogan i Göteborg utsattes för en brandattack den 9 december förra året.
Synagogan i Göteborg utsattes för en brandattack den 9 december förra året. Foto: Nora Lorek/TT

Mannen dömdes av tingsrätten för grovt olaga hot och grov skadegörelse till två års fängelse. Tillsammans med flera andra personer anlade 22-åringen från Gaza bränder i närheten av Judiska församlingens lokaler i Göteborg i december 2017.

Sex så kallade molotovcocktails kastades mot parkerade bilar och mot synagogan där det hölls en fest med ett 30-tal deltagande ungdomar.

Händelsen följde på flera dagars oroligheter, bland annat i Malmö, sedan president Donald Trump uttalat att USA ämnade erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och att ambassaden skulle flytta dit.

Tingsrätten beslutade också att den dömde mannen skulle utvisas till Palestina, där han är medborgare. Mannen överklagade domen till hovrätten, som fastställde fängelsestraffet – men rev upp utvisningen.

Annons
Annons

Migrationsverket hade tidigare tagit ett utvisningsbeslut gällande mannen.

Hovrätten menade att mannens mänskliga rättigheter inte kan garanteras om han utvisas med hänsyn till Israels eventuella ”intresse i saken” kopplat till den osäkra situation som råder vid gränsen mellan Palestina och Israel. Domen väckte stor uppmärksamhet.

Riksåklagaren anser dock att det inte finns skäl att anta att mannen skulle utsättas för dödsstraff, tortyr eller annan omänsklig behandling vid sin återkomst till Palestina.

Åklagaren Stina Lundquist framförde i SvD den 21 september en liknande bedömning:

– Jag anser att det är ett felaktigt beslut. Det är anmärkningsvärt att hovrätten anser sig kunna bedöma säkerhetsläget i Palestina och Israel bättre än Migrationsverket, sade hon i artikeln.

Riksåklagaren hänvisar i sitt överklagande också till ett annat hovrättsavgörande där domstolen kommit fram till att fem personer ska utvisas till Afghanistan efter avtjänat straff.

Och att två hovrätter således på kort tid kommit till två olika slutsatser om hur individuella skyddsskäl ska bedömas vid utvisning på grund av brott.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons