Annons

”Synd att S inte orkat hålla emot om migrationen”

Elisabeth Svantesson (M) frågades ut på måndagen av SvD:s Göran Eriksson.
Elisabeth Svantesson (M) frågades ut på måndagen av SvD:s Göran Eriksson. Foto: Simon Rehnström

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson beklagar att S inte hållit emot i nya migrationsutredningen. Det är ”långt dit” innan M kan diskutera att svensk migrationspolitik kan bli mer generös.

Under strecket
Publicerad
Efter reklamen visas:
Svantesson: "Dålig integration är de absolut största problemen vi ser"

På sin dag i Almedalen fokuserar Moderaterna på trygghet och integration. Bland annat har ett språkpaket för invandrare presenterats, där det nya handlade om att begränsa rätten till tolk för invandrare med permanent uppehållstillstånd.

När Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson intervjuas på SvD:s scen i Almedalen säger hon att ”en dysfunktionell, dålig integration” är ett av de absolut största problemen M ser.

– Vi fokuserar mycket på språket och kraven på att lära sig svenska nu, vi har haft en otroligt kravlös inställning, vi vet att språket är nyckeln till integration, säger hon.

Elisabeth Svantesson kopplar integrationsproblemen med en i hennes ögon för stor invandring. Hon säger att partiet vill se en stram migrationspolitik under lång men oklar tid – och kopplar det till att flera utmaningar måste få en lösning.

– Det man klart kan säga är att när 16 procent av invandrarna är arbetslösa i en högkonjunktur har vi inte lyckats. Och mycket som vi ser kring gängkriminaliteten är kopplat till integrationen. I går dog två personer och vi reagerar knappt längre. Vi måste knäcka kriminaliteten, se till att mammor som varit i Sverige länge kommer in på arbetsmarknaden. När vi ser att det funkar kan vi diskutera frågan, men det är långt dit, säger Svantesson.

Annons
Annons

Det känns som att Centerpartiet och Miljöpartiet fått mycket att säga till om.

Moderaterna har valt att vara med i den nya parlamentariska kommittén som ska se över migrationspolitiken, trots att M-ledaren Ulf Kristersson sagt att ”det är huvudlöst, vårdslöst och ansvarslöst” med inriktningen. Frågan är varför.

– För att försöka påverka den i så stor möjlighet som möjligt. Att ställa sig utanför är fel, jag tror att Moderaterna behövs i den utredningen. Det som upprörde oss var lagen som kom precis när riksdagen stängde och det öppnades upp för mer anhöriginvandring.

Är direktiven otillräckliga enligt dig och leder till mer invandring?

– Ja, det känns som att Centerpartiet och Miljöpartiet fått mycket att säga till om, säger Svantesson och lägger till:

– Det är synd att Socialdemokraterna inte orkade hålla emot.

En annan fråga gäller svensk ekonomi. I januariavtalet ingår att parterna ska ta initiativ till en omfattande skattereform. Elisabeth Svantesson säger att Moderaterna inte har fått någon inbjudan om att delta, men hon är övertygad om att man vill ha med M.

– Men de måste komma överens om vad de egentligen vill. Punkterna är väldigt disparata.

Kommer M att prioritera att fortsätta att sänka inkomstskatterna?

– Ja, det vill vi för det första.

Fler jobbskatteavdrag?

– Hur vi kommer att konstruera skattesänkningar för människor som arbetar i framtiden får vi återkomma till. Jobbskatteavdraget har varit väldigt effektivt.

Ulf Kristersson var inbokad att komma till SvD:s scen, men ställde in sin medverkan. Enligt hans stab beror det på att Moderaterna drar ner på sin närvaro i Almedalen i år. SvD intervjuar i hans ställe Svantesson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons