Annons

Andres Lokko:Synen på ASAP Rocky visar hur pinsamma vi är

ASAP Rocky.
ASAP Rocky. Foto: Charles Sykes/AP

Inget har förändrats. I Sverige koketterar vi med att aldrig ha hört ASAP Rocky, samtidigt som Metallica välter Ullevi med sin after ski-metal, skriver Andres Lokko.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

ASAP Rocky uppträdde på Stadion för en dryg vecka sedan.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 1 av 1

Allt förändras över tid. Utom möjligen den svenska synen på hur oerhört exotiskt det är med utomsocknes svarta artister.

ASAP Rocky sitter häktad på Kronobergshäktet misstänkt för misshandel. Kolleger som Tyler, The Creator och Travis Scott har därför bedyrat att de ämnar bojkotta Sverige för all framtid.

De juridiska förutsättningarna för häktningen ska jag inte lägga mig i, det finns det andra som är betydligt mer lämpade för.

Men hur musik – och hur den bemöts – alltid säger mer om vår samtid än någon annan konstform vet jag mer om. Och det underligaste är inte att det överallt koketteras med att man aldrig har hört ASAP Rocky, utan att man aldrig ens har hört talas om honom.

Han uppträdde på Stadion för en dryg vecka sedan. Stadion är en jättestor arena i vår huvudstad.

Så jag tycker snarare att det är konstigt, till och med obegripligt, att inte varenda kotte i det här landet kan ASAP Rockys Skepta-samarbete med den underbara flöjtsamplingen i ”Praise the Lord”, en av 2018 års bästa och största hits, utantill.

Och, samtidigt: ja, det är humor att ASAP Rocky ska få kaviarfisk, bostonrutor och cowboysoppa i häktet på Kungsholmen. Det är roligt med maträtter från 1970-talet och förvåningen över att de ens fortfarande existerar är lika genuint överraskande som underhållande.

Annons
Annons

ASAP Rocky uppträdde på Stadion för en dryg vecka sedan.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 1 av 1

Metallica gör som Ebba Busch Thor har bestämt: kommer man hit får man för tusan anstränga sig för att bete sig riktigt genomsvenskt.

Men skulle det vara lika vedertaget roligt om, säg Ed Sheeran eller valfri medlem i Coldplay skulle serveras samma rätter under liknande omständigheter?

Jag tror inte det. För ”de är ju ungefär som vi”.

Några dagar efter ASAP Rockys spelning i Stockholm kommer Metallica till Göteborg och – som det alltid heter – välter Ullevi med sin after ski-metal och, jajamensan, de spelar minsann en Blå Tåget/Ebba Grön-låt.

Metallica gör som Ebba Busch Thor har bestämt: kommer man hit får man för tusan anstränga sig för att bete sig riktigt genomsvenskt. Firar man hanukka eller har corn rows bör man omskolas.

ASAP Rocky uppträdde på Stadion för en dryg vecka sedan.
ASAP Rocky uppträdde på Stadion för en dryg vecka sedan. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Att 60 000 Metallica-fans skrålar ”Staten & Kapitalet” på Ullevi är ett utmärkt exempel på hur nedärvd raggarkultur på vodka och elefant-öl ställs mot ASAP Rockys kosmopolitiskt och modemedvetet moderna musik som föredrar legaliserad marijuana.

En gång för vansinnigt länge sedan – det måste ha varit 1993 – blev jag, i egenskap av medlem i humorgruppen Killinggänget, inbjuden till en föreställning med Galenskaparna & After Shave. Jag minns inte mycket av den här showen, utom en scen som har fastnat för evigt:

Annons
Annons

Ett äldre par sitter i sin berså och dricker kokkaffe utanför röd stuga med vita knutar, de lyssnar på Melodikrysset på transistorradion när deras son kommer hem. Han har varit i Stockholm. Nu bär han en ghetto blaster på axeln (minns att det här utspelar sig i en annan tid), har kepsen bakochfram och en jättestor guldkedja runt halsen. Han gör oklara robotdansrörelser och säger ”yo!”. Hans föräldrar stirrar tyst på honom, när han har gått konstaterar de att deras son visst har smittas av ”sån där hippetiheppeti-hop”.

Det här var på så många olika plan – väldigt, väldigt pinsamt redan då. Men jag måste ändå ge en eloge till Galenskaparna för att deras sketch hade varit exakt lika pinsam nu, 27 år senare, och varit det på precis samma sätt. Varken mer eller mindre, utan verkligen identiskt lika samma med nästan kirurgisk precision.

Ingenting har förändrats.

Vi är överlag så djupt omoderna att vi nog faktiskt förtjänar de kristdemokratiska ödlehärskare som vill införa sin obehagliga världsordning från förr.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons