Annons

”Synestet som högkänslig – kan få överbelastning”

Hon är särskilt känslig för dofter och andra intryck – och har också ett särdeles gott minne. Kan denna extra känslighet tyda på att hon är synestet? undrar veckans brevskrivare Ida. SvD:s psykolog Jenny Jägerfeld svarar.

Publicerad
”Det är svårt att säga om du är synestet baserat på det du berättar”, svarar SvD:s psykolog Jenny Jägerfeld. Synestesi är ett perceptuellt fenomen som innebär att två eller flera sinnen är sammankopplade, exempelvis att man upplever att bokstäver, siffror eller till och med hela ord har färger.
”Det är svårt att säga om du är synestet baserat på det du berättar”, svarar SvD:s psykolog Jenny Jägerfeld. Synestesi är ett perceptuellt fenomen som innebär att två eller flera sinnen är sammankopplade, exempelvis att man upplever att bokstäver, siffror eller till och med hela ord har färger. Foto: Science Photo Library/IBL och SvD

Hej! Jag har alltid känt mig lite speciell, och är rätt säker på att jag är hypersensitiv. Jag märker saker som andra inte verkar göra, jag har mycket mer känslor och minns mer än vad de flesta gör. Det gör också att jag har ett större behov av att vara ensam och sover fler timmar per dygn.

Jag lyssnade på en podd om synestesi. Och även om jag inte ser färger för olika siffror har jag en otrolig förmåga att associera saker. Om jag till exempel dricker myntate samtidigt som jag ser en film kan jag flera år senare när jag öppnar ett paket myntate bli översköljd av känslor från den filmen. Jag kan få svårt att äta en maträtt om jag upplevde något då som jag inte vill uppleva igen. Jag minns repliker och det människor säger väldigt tydligt. Och har ett hyfsat tydligt bildminne.

Det här gör ju att jag omedvetet väljer och väljer bort olika upplevelser på ett sätt som för andra kanske verkar inkonsekvent.

Annons

/Ida

Jenny Jägerfeld:

Hej, och tack för ett intressant brev! Jag tolkar det som om du funderar en del över det här, men att det inte är något större problem för dig. För att kunna förstå varför just du minns så mycket måste jag först berätta lite om det episodiska långtidsminnet, det vill säga de minnen som berör personliga händelser som är kopplade till tid och rum.

För att ett sådant minne ska kunna återkallas måste det först bli tillverkat (alltså, vi måste uppleva något som blir inkodat i minnet) och sedan förvaras på ett smart ställe – vilket främst sker i hippocampus.

Vissa minnen är lättare att återkalla eftersom de är mer framstående, relevanta eller intensiva – som den första kyssen, din älskade morfars begravning eller den gången du vann en enorm gosedjursdinosaurie på Gröna Lund.

Förutom att minnas själva händelsen i sig, så minns vi även känslorna, tankarna och våra sinnesförnimmelser kopplade till tillfället.

På motsatt vis är minnen med väldigt lite eller inga viktiga associationer kopplade till sig svåra att återkalla (som till exempel den 987:e gravt händelselösa gången du åkte buss till jobbet).

Vi kan medvetet försöka återkalla minnen av människor, platser och händelser, men ibland dyker även minnen upp för att vi plötsligt ser, hör eller känner en doft.

Faktum är att lukter är särskilt kraftfulla triggers när det gäller att väcka upp starka känslomässiga minnen. Luktloben är nämligen en del av det limbiska systemet, precis som hippocampus, som processar minne.

Så det var nog inte en slump att Marcel Proust skrev om smaken och doften från madeleinekakan, som tillsammans med lindblomsteet väcker huvudpersonens länge förlorade barndomsminnen till liv i romansviten ”På spaning efter den tid som flytt”.

Om du uppfattar att de här sidorna begränsar dig för mycket tycker jag att du ska söka hjälp hos en psykolog.

På samma sätt tog doften från myntateet dig tillbaka till när du såg den där filmen. Och eftersom vi lättare lagrar minnen av känslomässig karaktär blir det troligen lättare för dig att minnas, eftersom du beskriver att du känner mer eller starkare än andra.

Du är dessutom uppmärksam på detaljer vilket också kan bidra. För ju mer information som lagras kring en händelse, desto lättare är minnet att plocka fram.

Det är svårt att säga om du är synestet baserat på det du berättar. Synestesi är ett perceptuellt fenomen som innebär att två eller flera sinnen är sammankopplade, exempelvis att man upplever att bokstäver, siffror eller till och med hela ord har färger.

Synesteter tycks också vara lite känsligare än andra, då det man är med om blir starkare på grund av att man får flera sinnesintryck från samma källa – vilket gör att man minns bättre.

Det innebär att härliga upplevelser kan bli lite härligare, som till exempel att höra färger, men också att negativa upplevelser, som att se sin egen smärta, blir jobbigare eftersom detta extra sinnesintryck kan bidra till att smärtan gör sig än mer påmind.

Även om de flesta synesteter uppfattar sin synestesti som positiv eller neutral så finns det andra som tycker att det kan leda till sensorisk överbelastning.

På samma sätt är det med personer som upplever sig vara högkänsliga (ett begrepp som myntades av psykologen Elaine Aron 1996). Det finns forskning som tyder på att högkänsliga personer känner dofter och smaker tydligare, att de är känsligare för ljus och ljud och även för till exempel olika material.

Högkänsliga verkar också, precis som du, ta in fler intryck och detaljer än andra och reagerar också mer på andra människors sinnesstämning.

Högkänslighet är dock ingen psykiatrisk diagnos. Mycket av den forskning som Elaine Aron har bedrivit utgår från ett enda test, vilket inte ger tillräcklig vetenskaplig evidens.

Men det betyder ju inte att uttrycket inte kan vara användbart för att förklara hur man fungerar för sin omgivning eller för en psykolog.

Om du uppfattar att de här sidorna begränsar dig för mycket tycker jag att du ska söka hjälp hos en psykolog. Annars är det viktigt att minnas att alla vi människor har små egenheter, tics eller ovanliga drag. Och det här är ett av dina.

Annons
Annons
Annons

”Det är svårt att säga om du är synestet baserat på det du berättar”, svarar SvD:s psykolog Jenny Jägerfeld. Synestesi är ett perceptuellt fenomen som innebär att två eller flera sinnen är sammankopplade, exempelvis att man upplever att bokstäver, siffror eller till och med hela ord har färger.

Foto: Science Photo Library/IBL och SvD Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons