Annons

Syrienkrigets kemvapen: Sarin, fosfor och klor

Attacken i Khan Sheikhun har åter uppmärksammat de dödliga kemiska vapnen som används i krig. Sarin, klor och fosfor har blivit en del av den krigsföring som är förbjuden enligt folkrätten. Här är några av de kemiska stridsmedlen som används.

Under strecket
Publicerad

Ett offer för giftgasattacken i Khan Sheikhun tas om hand av sjukvårdare.

Foto: AP

1 / 4

Saringas

Ett offer för giftgasattacken i Khan Sheikhun tas om hand av sjukvårdare.
Ett offer för giftgasattacken i Khan Sheikhun tas om hand av sjukvårdare. Foto: AP

Sarin, som tros vara ämnet bakom den giftgasattack i Khan Sheikhun, som nyligen krävde över 100 människor livet i krigets Syrien, hör till de dödande av de kemiska stridsmedlen.

Gasen är exremt giftig och drabbar nervsystemet genom att överstimulera muskler och vitala organ. Det räcker med en droppe sarin för att en människa ska mista livet, vilket sker genom muskelkramper i andningsmuskulaturen som leder till att personen kvävs.

Det är långt i från första gången kemiska vapen används i Syrienkriget. Sarin låg bakom attacken i Ghouta den 21 augusti 2013, då mer än tusen människor dog.

Annons
Annons

Hjälparbetare i Aleppo undervisar i hur man skyddar sig vid en kemvapenattack.

Foto: AP

2 / 4

Klorbomber

Hjälparbetare i Aleppo undervisar i hur man skyddar sig vid en kemvapenattack.
Hjälparbetare i Aleppo undervisar i hur man skyddar sig vid en kemvapenattack. Foto: AP

Enligt FN:s senaste rapport var krigsbrotten i Syrien hisnande många, och användningen av kemiska vapen, som bland annat klorinbomber har blivit alarmerande många.

Klor är en av de viktigaste baskemikalierna i kemisk industri. Som krigsvapen användes det först under första världskriget. I dag släpps gasen i tunnor från helikoptrar och sprider sig när den träffar marken. Kloret skapar problem med andningsorganen, och är i högre koncentration dödlig.

Klorbomberna är en av de kemikalier som tros ligga bakom många attacker i Syrien. Bland annat utfördes en attack i al-Sukkari-distriktet i östra Aleppo den 6 september förra året, då två personer kvävdes till döds och över 80 personer fick ögonskador eller extrema andningsproblem av klorgaserna.

Annons
Annons

Tunnbomber fälls av syriska regimen.

Foto: AP

3 / 4

Tunnbomber

Tunnbomber fälls av syriska regimen.
Tunnbomber fälls av syriska regimen. Foto: AP

Tunnbomber har blivit de mest vanliga bomberna i Syrienkriget. Det är så kallade oljefat fyllda med sprängmedel och metallskrot, som släpps över sjukhus och bostadsområden, och har dödat tusentals människoliv.

De första tunnbomberna släpptes i augusti 2012 över staden Homs i västra Syrien och sedan dess har attackerna fortsatt med dödliga bombanfall flera gånger varje månad.

Enligt Kenneth Roth, vd för Human rights watch utgör tunnbomber ett större hot för människor i Syrien än IS.

Annons
Annons
Foto: AP

4 / 4

Fosforbomber

Foto: AP

Vit fosfor används som ett brandvapen, då det reagerar våldsamt i luft. Det användes bland annat under Saddam Husseins massaker på kurder i början av 90-talet.

Attackerna med fosforbomber har ökat i Syrien på rebellkontrollerade områden. Den syriska regimen och Ryssland misstänks stå bakom flera attacker där civila brännskadats.

USA erkände att de hade använt vit fosfor under kriget i Irak, men påpekade att det inte är olagligt. Medlet används även för att blåsa upp rökmoln och på så vis dölja truppförflyttningar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons