Annons

Syrier skickas tillbaka från grannländer

I Istanbul hölls på lördagen en demonstration för att låta de syriska migranterna stanna.
I Istanbul hölls på lördagen en demonstration för att låta de syriska migranterna stanna. Foto: Emrah Gurel/TT

Telefonerna konfiskeras, kontakten med familjen bryts och många tvingas skriva på dokument om att de frivilligt går med på att deporteras.

Nu grips tusentals flyktingar i Istanbul och Beirut för att skickas tillbaka till Syrien.

Under strecket
Publicerad

Icke-registrerade syrier som inte redan gripits har tre veckor på sig att ge sig av frivilligt.

Foto: Emrah Gurel/TT Bild 1 av 2

Jenny White, professor i Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Foto: Privat Bild 2 av 2

80 procent av befolkningen i Turkiet vill att syrierna ska lämna landet, enligt statistik från institutet Konda.

– Det är en väldigt spänd situation just nu. Befolkningen beskyller syrier för att ta deras jobb och sänka lönerna. Hela landet är fyllt av ångest som har med den dåliga ekonomin att göra – och då blir det lätt att se syrierna som konkreta fiender, säger Jenny White, professor i Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Sedan kriget i Syrien bröt ut 2011 har halva landets befolkning tvingats på flykt. I Turkiet finns 3,6 miljoner syriska flyktingar varav tre procent bor i flyktingläger. I Libanon är var fjärde invånare syrisk flykting vilket innebär att det bor nästan lika många syriska flyktingar i Libanon som i hela Europa, enligt UNHCR.

Nu försöker både Turkiet och Libanon att få tusentals migranter att lämna länderna och återvända till Syrien. Över 6 000 personer har redan frihetsberövats bara i Istanbul.

I den brittiska tidningen The Guardian beskriver syrier hur deras telefoner plötsligt ska ha konfiskerats. De gripna får varken ha kontakt med familj eller advokater. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch har flera flyktingar dessutom tvingats skriva på dokument som innebär att de frivilligt går med på att skickas tillbaka till Syrien.

Annons
Annons

Icke-registrerade syrier som inte redan gripits har tre veckor på sig att ge sig av frivilligt.

Foto: Emrah Gurel/TT Bild 1 av 1

– Det förvånar mig inte alls, rättstaten är närmast obefintlig i Turkiet. Man kan inte lita på att någon skyddar en även om man är oskyldig, säger Jenny White.

Att deportera är ett ”enkelt” sätt att visa att de bryr sig om den turkiska befolkningen.

Hon säger att det finns två förklaringar till att myndigheterna tagit krafttag mot syrierna just nu. Den första är att Europa klagat på att Turkiet inte gjort tillräckligt för att stoppa den illegala invandringen.

– Så Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu rättfärdigar deporteringarna genom att säga att det är proaktivt för Europa, säger hon.

Den andra förklaringen är rent politisk. När 80 procent av befolkningen ser syrier som ett stort problem är det naturligt att politikerna hakar på, säger hon.

– Regeringspartiet AKP tror att de förlorade flera lokala val för att de varit för snälla mot syrier. Att deportera är ett ”enkelt” sätt att visa att de bryr sig om den turkiska befolkningen, och därmed vinna tillbaka röster.

Jenny White befann sig i Istanbul i mitten av juli och beskriver hur stadens centrum förändrats radikalt sedan sist hon var där för ett år sedan.

– Gick man längs huvudgatorna förut såg man syriska flyktingar överallt i centrum, hela familjer som satt och tiggde på gatan. Men nu har myndigheterna sett till att syrierna inte befinner sig där längre för att de inte ska ”störa turisterna”.

Icke-registrerade syrier som inte redan gripits har tre veckor på sig att ge sig av frivilligt.
Icke-registrerade syrier som inte redan gripits har tre veckor på sig att ge sig av frivilligt. Foto: Emrah Gurel/TT
Annons
Annons

Jenny White, professor i Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Foto: Privat Bild 1 av 1

I stället har många syrier hamnat en bit utanför de turisttäta områdena. Jenny White berättar hur hon nyligen stötte på urfattiga flyktingar som rotade efter mat i soporna i ett mer isolerat område i Istanbul.

– Jag träffade också en jätteung tjej i kort orange kjol som såg livrädd ut. Precis som många andra syriska flyktingar hade hon hamnat i prostitution. Men även om de utsätts för fruktansvärda saker har de det ändå bättre än i flyktinglägren, eller i Syrien.

I Istanbul har icke-registrerade syrier som inte redan gripits fått tre veckor på sig att ge sig av frivilligt. Sveriges Radio Ekot har pratat med en av de drabbade:

– Jag är jätterädd och känner mig inte alls bekväm med det som händer nu, säger en kvinna som bott i Istanbul med sina tre barn sedan 2015, till radion.

Två av hennes barn är registrerade i Istanbul medan en tredje fortfarande är registrerad i den region de först bodde i när de kom till Turkiet. Nu vill turkiska myndigheter att hon och andra immigranter i Istanbul ska åka tillbaka till den region de är registrerade i eller återvända till Syrien, rapporterar Ekot.

– Det är svårt här i Turkiet, och det har bara blivit svårare, säger kvinnan och berättar att hon inte vågar låta dottern gå utanför lägenheten av rädsla för polisen.

Syrier och andra immigranter som befinner sig i Istanbul illegalt har till den 20 augusti på sig att lämna landet frivilligt.

Jenny White, professor i Turkietstudier vid Stockholms universitet.
Jenny White, professor i Turkietstudier vid Stockholms universitet. Foto: Privat
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons