Annons

Systertrio dödade sin far: "Hade inget val"

Ryska kvinnorättsaktivister ser de åtalade systrarna som de verkliga offren och har kampanjat för att få dem frisläppta. Arkivbild.
Ryska kvinnorättsaktivister ser de åtalade systrarna som de verkliga offren och har kampanjat för att få dem frisläppta. Arkivbild. Foto: Pavel Golovkin, AP/TT

Efter år av övergrepp dödade tre ryska tonårssystrar sin far. Nu ställs de inför rätta för mord – men ryska aktivister ser systrarna Chatjaturjan som offer för det utbredda våldet mot kvinnor och kräver att de ska släppas.

Under strecket
Lucas Brischetto / TT
Publicerad

I dag inleddes rättegången mot de tre systrarna Chatjaturjan som i juli 2018 beslöt sig för att döda sin far. Hans kropp hittades i trapphuset till lägenheten i Moskva med dussintals knivsår på halsen och bröstet, rapporterar CNN.

Pappan hade samma dag återvänt från en psykiatrisk klinik och angripit döttrarna med pepparsprej eftersom lägenheten inte var städad när han kom hem. Samma pepparsprej, en hammare och en kniv använde döttrarna senare samma kväll för att döda pappan. Innan de ringde polisen skar systrarna – då 17, 18 och 19 år gamla – sig själva med kniven för att få det att se ut som att pappan angripit dem först.

Dagen därpå erkände flickorna att de dödat sin far som de hävdade utsatt dem för flera år av sexuellt, fysiskt och psykiskt våld. De ska ha hållits isolerade i hemmet och inte fått träffa eller kontakta sin mor på flera år. I sms-konversationer från pappans telefon som publicerats i sociala medier av en av flickornas advokater tycks pappan hota med att mörda sina döttrar.

Enligt åklagaren i fallet stödjer förundersökningen systrarnas berättelse. Därför meddelade han tidigare i år att han bett utredarna omklassificera fallet som självförsvar, vilket i praktiken skulle inneburit att åtalet lades ner. Men i maj kom beskedet från åklagaren rättsprocessen skulle fortsätta som planerat, med mord som brottsrubricering. Någon förklaring till beslutet gavs inte.

Annons
Annons

Fallet har utlöst stora protester bland kvinnorättsaktivister i Ryssland, som kämpar för att få Ryssland att införa den lagstiftning mot våld i nära relationer som legat på is sedan 2016. Flera kända ryssar har gått ut och offentligt visat sitt stöd för systrarna.

År 2017 införde Ryssland kontroversiell lagstiftning som innebär att en förstagångsförbrytare som misshandlar familjemedlemmar – under förutsättning att dessa inte behöver sjukhusvård – bara bestraffas med böter eller max två veckor i fängelse.

Systrarnas försvarsadvokater säger att Ryssland saknar tillräckligt skydd för offer för våld i nära relationer och att systrarna ställdes inför valet att antingen försvara sig själva eller dödas av pappan.

Systrarna Chatjaturjans mor, som också utsatts för sin mans våld, hade flera år tidigare gått till polisen. Det hade även familjens grannar, men inget tyder på att polisen gjorde något med anmälningarna, rapporterar BBC.

– Vi tror inte att de hade något val. Pappan drev sina döttrar till förtvivlan, hela deras liv var ett pågående helvete. De kan inte jämföras med friska, lugna och välbalanserade människor. Flickorna utvecklade allvarlig psykisk sjukdom, inklusive post-traumatiskt stressyndrom. Det har bekräftats av alla utredningar av det här fallet, säger en av systrarnas advokater, Aleksei Parsjin, till CNN.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons