Annons

Anders Lindblad:Alla lag som slagit ut Tyskland har tagit VM-guld

Kosovare Asslani under tisdagens träning.
Kosovare Asslani under tisdagens träning. Foto: Janerik Henriksson/TT

Förlusten i EM för två år sedan sved rejält. Nu ska Sverige ta efterlängtad revansch. Bättre möjlighet att ta sig hela vägen till ett historiskt VM-guld – och Bragdguld – finns inte. 

Under strecket
Publicerad

Det var smärtsamt att se EM-kvartsfinalen på plats i Nederländerna för två år sedan. Det svenska damlandslaget blev överkört av Lieke Martens & Co på ett sätt som fick mig att skriva så här efteråt:

”Snabbheten i fötter och tanke, känslan i förstatouchen och den grundläggande tekniken att ta emot och spela bollen vidare – ojoj, det var som natt och dag mellan de främsta nederländska spelarna jämfört med de svenska”. 

Matchen slutade 2–0 till hemmalaget i det som blev Pia Sundhages sista landskamp som förbundskapten. Direkt efter slutsignalen kändes det som om den svenska storhetstiden var förbi. Det var utklassning, både individuellt och som lag. 

Men jag, och många med mig, var alldeles för snabb med att räkna ut det svenska landslaget. 

Två år senare är Blågult i VM-semifinal med en känsla av att allt är möjligt. 

Peter Gerhardsson har på två år först tagit landslaget till VM, där bortasegern i avgörande matchen mot Danmark var avgörande, och sedan fått laget att växa under VM och vara bäst när det gäller som mest.

Just segern mot Danmark, i ett pressat och utsatt läge, är något som laget tagit med sig in i VM som en positiv erfarenhet. Då avgjorde Sofia Jakobsson, framspelad av Kosovare Asllani, och framför allt visade Blågult att man är ett väldigt svårslaget lag med förmåga att fullfölja de uppgjorda taktiska ritningarna. 

Annons
Annons

Det fanns ändå många frågetecken i truppen inför avresan till Frankrike och de två första matcherna gav inga svar utan reste mest ytterligare frågor. 

I gruppfinalen mot USA vilade Gerhardsson fem startspelare, en taktisk manöver som dels gav Sverige en enklare väg framåt, och dessutom blev en lyckträff till åttondelsfinalen mot Kanada, där Blågult var det fysiskt starkare laget. 

Det var även en taktisk triumf för Gerhardsson och hela hans stab i kvartsfinalen mot Tyskland (2–1). Och jag är säker på att han vinner coachmatchen även mot Nederländernas förbundskapten Sarina Wiegman. 

Gerhardsson sprider ett lugn och en trygghet omkring sig, samtidigt som han är minutiös i förberedelserna och matchcoachningen. Det finns en flexibilitet i sättet att spela, vilket inte Nederländerna har på samma sätt. 

Efter överkörningen för två år sedan var jag säker på att Lieke Martens, Vivianne Miedema och de orangea lejoninnorna hade sprungit förbi Sverige i utvecklingen. Nu är jag inte alls lika övertygad. 

Gerhardsson har framför allt hittat rätt roller åt spelarna och gett dem förtroende även när spelet hackar. Den mentala styrkan fäller ofta avgörandet i jämna matcher och där har Sverige en fördel mot ett Nederländerna som kritiserats hårt på hemmaplan, trots idel segrar i VM. 

Jag håller ändå Nederländerna som knapp favorit i kväll. De har ett lag fullt med världsstjärnor i storklubbar runtom i Europa, medan Sverige mest litar till allsvenska spelare. 

Skulle Sverige ta sig till final kommer prestationen naturligtvis diskuteras när Svenska Dagbladets bragdjury samlas traditionsenligt första tisdagen i december. Blir det VM-guld…ja, då behövs knappast ens något möte. 

Men efter VM-silver 2003 och VM-brons 2011 är det nu guld som gäller. Möjligheten har aldrig varit bättre. Och vem vet när chansen kommer igen…?

Fridolina Rolfös avstängning är dock ett stort avbräck. Hon har varit bäst av utespelarna under VM. Jag är inte säker på att Gerhardsson ersätter henne ”rakt av” med Lina Hurtig, utan att han inleder med fembackslinje med Jonna Andersson till vänster för att få stopp på den holländska offensiven. 

Noterbart 1: Sedan VM för damer spelades första gången 1991 har det lag som slagit ut Tyskland också tagit VM-guld. Det talar för Sverige. 

Noterbart 2: Sverige är tillsammans med Frankrike och England de enda nationerna som tagit sig till minst kvartsfinal i de senaste världsmästerskapen, herrarna i fjol och damerna i år. Imponerande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons