Annons

Lydia Wålsten:Ta tillbaka det, Centerpartiet

Grön skatteväxling på ytan, röd skattehöjning inuti.
Grön skatteväxling på ytan, röd skattehöjning inuti. Foto: Ruslan Nassyrov
Under strecket
Publicerad

Ledare | En sopig skatteväxling

”Det stod light på paketet!” En bekant beklagade sig över att ha gått upp i vikt trots att han hade ätit lightprodukter. Men light hjälper inte om man äter för mycket.

Tankarna går till regeringens skattepolitik. Enligt överenskommelsen ska ett antal miljöskatter införas. En är skatt på avfallsförbränning. På ytan ser det ut som en grön skatteväxling. Men det handlar om en röd skattehöjning.

Utredaren Petter Classon konstaterade redan i sin SOU ”Brännheta skatter” (2017) att en skatt på avfallsförbränning inte skulle ge bättre resursanvändning. Eftersom skatten läggs på det sista ledet i sopornas livscykel motiveras inte producenterna att ta fram bättre förpackningar. Ändå lät S-regeringen förslaget gå på remiss. Kritiken var öronbedövande. Skatten sågades av Naturvårdsverket, Energimyndigheten, Skatteverket, Konkurrensverket och Kommerskollegium.

Naturskyddsföreningen var positiv, men på falska grunder. De påstod att skatten skulle göra marknaden bättre för biogas. Men Energigas Sverige, som samlar biogasföretagen, menade att biogasproduktionen faktiskt skulle bli dyrare.

Trots kritiken har skatten trängt sig in i JÖK:en. Punkt 35: ”En skatt på förbränning av avfall införs.” Det är inte bara MP:s fel. Skatten fanns i C:s budgetmotion.

Vad blir konsekvensen? Sverige är bra på att göra energi av sopor. Tack vare ett stort fjärrvärmenät och avfallskraftvärmeverk importerar vi över en miljon ton skräp varje år. Införs skatten på avfallsförbränning höjs företagens kostnader och kunderna får betala priset. Andra länder blir mindre sugna att skicka sina sopor hit, och de förbränns på annat håll. I värsta fall går de till tippen, eller till deponi som det heter på fackspråk.

Skatt på avfallsförbränning är inte det sexigaste man kan skriva om. Men skatten bör inte införas och den vittnar om hur politiker trixar med termen ”grön skatteväxling” för att runda kritiker. Det är pinsamt att C har drivit på för skatten.

Men håll ögonen öppna. Det kommer fler skatter som marknadsförs som gröna men i själva verket är röda rakt igenom.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons