Annons

Negra Efendić:Taktiken inte ny – nazisterna vill skapa en egen zon

Någonting var annorlunda i polisens agerande i Göteborg i lördags. Nazisterna, som länge testat ordningsmaktens gränser, tilläts nu inte sätta villkoren på plats.

Under strecket
Publicerad

NMR Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Göteborg

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

NMR Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Göteborg

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
NMR Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Göteborg
NMR Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Göteborg Foto: Lars Pehrson

– Du måste ha vår ackreditering annars ska du gå härifrån.

Nazisten stirrar mig rakt i ögonen samtidigt som flera andra radar upp sig framför mig med sköldar.

Scenen utspelar sig utanför Ica Focus i Göteborg där nazistorganisationen NMR blivit stående för att de avvikit från sitt demonstrationstillstånd.

Taktiken är inte ny, det är så nazister agerar. De försöker skapa sin egen zon inom polisens avspärrningar och hindra media från att rapportera.

Polisen har tidigare inte varit till så mycket hjälp vid sådana situationer. Jag har oftast tjafsat en stund och sedan tagit mig in när nazisterna inte såg. Men i lördags var det annorlunda.

– Det är polisen som bestämmer här, säger polismannen till NMR:s talesperson Pär Öberg som försöker argumentera för att pressen ska avlägsnas från platsen.

Annons
Annons

De ställer upp sig med sköldar mot journalister och på en given signal börjar de trycka på.

– Då har vi en motsatt åsikt. Vi får väl se hur det går, säger Pär Öberg och fortsätter:

– Jag förstår att du har en agenda för att släppa in ljugmedia här. Jag fattar det, vad får du för pengar för det.

Sedan dröjer det inte länge förrän nazisterna attackerar. De ställer upp sig med sköldar mot journalister och på en given signal börjar de trycka på, hårt. Folkmassan bakom dem ropar ”folkförrädare”.

Polisen är snabbt på plats och trycker tillbaka dem. Flaskor, plakat och flaggor kastas mot reportrar och fotografer som är där för att göra sitt jobb. Polisen slår en ring runt nazisterna och överöser dem med batongslag.

Det hela är över på några minuter.

Svenska nazister har under en längre tid utmanat och testat polisen. 17:e september genomförde NMR en marsch genom centrala delar av Göteborg utan polisens tillstånd. Ett 50-tal nazister tågade genom Avenyn och ordningsmakten gjorde ingenting.

”Slapphänt” och ”ryggradslöst” dundrade en rad debattörer, jurister och experter som krävde att den typen av sammankomster ska stoppas med hänvisning till lagstiftningen om hets mot folkgrupp.

Att missnöjda nazister skulle avvika från sitt demonstrationstillstånd kändes inte som någon större skräll.

NMR:s marsch på Avenyn var ytterligare ett test inför den aviserade demonstrationen i samband med Bokmässan. Nazisterna var ordentligt missnöjda efter att deras demonstrationsväg kortats.

Att missnöjda nazister skulle avvika från sitt demonstrationstillstånd kändes inte som någon större skräll. I höjd med Ica Focus, vid Fabriksgatan, försökte de byta färdväg.

Annons
Annons

Plötsligt skrek de ”vänster” och började svänga från den aviserade vägen.

Viktor Adolphson, en av poliserna bakom Twitterkontot YB Södermalm som kommenderats till Göteborg från Stockholm i lördags, säger att den röda tråden i informationen som gått ut till samtliga poliser som jobbade under demonstrationen var att nazisterna ska hålla sig till sitt tillstånd och inte begå brott. Bryter de mot detta ska polisens svar bli ”massivt”.

Så NMR blev stående vid Ica Focus. De fick aldrig ta sig till Sten Sturegatan där deras demonstration skulle starta.

Polisens presstalesperson Hans Lippens säger till SvD att de stoppades för att de gjort sig skyldiga till brottet ”ohörsamhet mot ordningsmakten”.

Polismannen Viktor Adolphson blir irriterad när folk pratar om ”polisens flathet” gentemot nazisterna. Han har arbetat på många nazistdemonstrationer under åren, han säger att han vet vad de går för och hur stort deras våldskapital är. Men han säger också att nazisterna ”testat polisens gränser nog”.

I lördags gick den gränsen redan innan NMR hade tagit sig till startplatsen för demonstrationen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons