Annons

Susanna Popova:Tala om vad ni redan vet om hur coronan spreds

Testplatta med coronavirusprover.
Testplatta med coronavirusprover. Foto: Johan Nilsson/TT

Nu handlar allt om testning.

Under strecket
Publicerad

I veckan gick Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten ut med nyheten att nästa steg i coronabekämpningen är smittspårning. Det är då av största vikt vilka ord han valde. De var: ”…nästa steg i en pandemi när smittspridningen minskar av, är individuell smittspårning”.

Vi måste vara noga med orden. 4 000 svenskar har dött med corona. Det betyder inte att de har dött av corona. Viruset kan ha varit dödsorsaken, men det kan också vara så att dödsorsaken varit en annan.

Att förstå skillnaden mellan ord kan visa sig avgörande.

När immunologen och vetenskapsskribenten Henrik Brändén fick frågan hur han tycker myndigheterna har klarat att återge för det svenska folket vad som är viktigt med corona, svarade han att myndigheterna har varit bra på att ge råd. Man kommer att tänka på ”Tvätta händerna”, ”Håll avstånd” och ”Folkvett”.

Jobbet att förklara vilken kunskap råden baseras på utförs däremot numera av ett gäng hobbystatistiker, -epidemiologer eller -ekonomer. Deras grafer över smittade, sjuka och döda hittar man överallt i sociala medier, där de jämförs med statistik från andra länder. Det är bara det att siffrorna samlas in på så olika sätt att de inte är jämförbara. I alla fall inte för hobbyutövare.

Annons
Annons

Ta bara våra egna siffror. Varje dag presenterar Folkhälsomyndigheten siffror. Varje dag. Trots att man samtidigt säger att siffrorna släpar efter. Med andra ord, den dagliga rapporten är en rökslinga som imorgon kan vara ännu svagare – eller ha blivit brandrök.

Och så till Johan Carlsons nya besked. Är det så nytt?

För två månader sedan rapporterade SR att det i början av pandemin gjordes smittspårning av vart och ett av de 400 första bekräftade fallen av coronasmitta i Sverige.

Smittspårningen slutade man visserligen med efter ”några veckor”. Men analysen visade att i Stockholm, Västra Götaland, och Östergötland spreds coronasmittan i nästan samtliga fall vidare i vad regionerna kallade ”nära hushållskontakter”.

Intressant. Spåret verkar leda direkt över till den katastrofala smittspridningen på äldreboendena, vilka ju lätt skulle kunna beskrivas som ställen för nära hushållskontakter.
Jag kontaktade smittskyddsläkaren Per Follin i Region Stockholm och fick svaret om smittspårningen: ”Sammanfattningen är en muntlig bedömning dvs inget som är upprättat.”
Jag kontaktade ställföreträdande smittskyddsläkaren Peter Ulleryd i Västra Götalandsregionen och fick svaret:”Nån sån sammanställning av materialet finns inte och kan inte på ett rutinmässigt sätt sammanställas och är sålunda inte en allmän handling. Vill du överklaga beslutet får du höra av dig.”

Jag frågade inte smittskyddet i Östergötland. Men om de vill mejla mig materialet om de 400 första smittspårningarna så går det bra på susanna.hakelius.popova@gmail.com

FHM:s biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten sade för två månader sedan att slutsatserna av regionernas tidiga smittspårning är viktig kunskap för Sverige.

Innan corona tar livet också av trovärdigheten i myndighetskommunikationen, måste någon tala om för FHM att börja berätta vad de redan vet om smittspridningen i Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons