Annons

Patricia Hedelius:Tålamodet snart slut – riskerar storbanken styckning?

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sänkta prognoser, oroande utveckling, låg lönsamhet och låg värdering. Nordea fortsätter att sågas av analytikerna och bankens problem bäddar för att den nya ordföranden, Torbjörn Magnusson, kommer att driva en fullständig strukturöversyn. Det skulle kunna bli första steget mot en styckning.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Ska man fånga en fallande kniv i luften? Det kanske aktivistfonden Cevian, med Christer Gardell i spetsen, frågar sig efter att ha flaggat upp som ny ägare i Nordea i december. Lite kortfattat kan Nordeas aktiekursutveckling beskrivas som från dålig, till sämre, till sämst. Det spelar ingen roll om man mäter en månad, ett halvår, ett år eller tre år.

Men det är kanske framförallt huvudägaren finska Sampo som har störst anledning att oroa sig. Den finska försäkringsjättens ordförande och starke man Björn Wahlroos har ofta hörts klaga på den låga värderingen. 

Nordeas lönsamhetsproblem påverkar såväl vinster som substansvärde i Sampo. Det har länge viskats om att Nordeas utdelningsnivå kan behöva sänkas. Att banken motbevisade olyckskorparna när 2018 sammanfattades har inte fått dem att tystna. Allt fler bankanalytiker gör tummen ned.

Det finns sannolikt många skäl till att det var just nu som Björn Wahlroos valde att ta ett steg tillbaka och lämna ordförandeposten. Det var dock ingen överraskning att det blev just Torbjörn Magnusson som efterträder honom. Magnusson kan tillskrivas omvandlingen av Sampos andra stora investering, sakförsäkringsverksamheten If, från sorgebarn till förutsägbar utdelningsmaskin.

Annons
Annons

Det är svårt att se att Magnusson har tagit sig an ordförandeuppdraget utan att försäkra sig om att han får trycka på samtliga knappar på kontrollpanelen för att få rätsida på avkastningen. Björn Wahlroos lär inte sätta sig emot att Magnusson även har styckningsknappen inom räckhåll. Man kan säga mycket om Wahlroos, men sentimental är han inte. Och tjänar han mer på att dela upp Nordea så är det svaret på hur vinstbristen ska angripas.

På sätt och vis har arbetet med att skala ned Nordea redan pågått i flera år. För inte allt så länge sedan var Polen, Luxemburg, Ryssland och Baltikum självklara marknader för Nordea. Den senare listas förövrigt på Nordeas engelska Wikipedia-sida fortfarande som ”home market”.

För att vända utvecklingen i If krävdes att Torbjörn Magnusson sålde, lade ner eller stängde förlustbringande verksamheter. Som ordförande är han inte operativ, men oavsett vem som sitter på vd-posten så kommer kravet på en strukturell översyn att finnas. Tar han sig an Nordea på samma sätt som If kan det leda till ett par intressanta utfall som kan rita om den nordiska bankkartan för alltid.

Att banken under Torbjörn Magnusson tar ett nytt strukturgrepp som leder till kommer färre kärnmarknader eller färre kärnverksamheter är sannolikt. Nordea har uppenbara svårigheter att bli nummer ett på sina nu listade hemmamarknader. Det skulle kunna betyda:

• Att verksamheten i Danmark och Norge hamnar högt på listan för försäljning bland dem som vill se en enklare och mer effektiv bank.

• Att separera någon av delarna livrörelsen eller fond- och kapitalverksamheten från banken för att synliggöra värden.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

En tuffare fokusering av banken kan ske i kombination med ytterligare steg.

Redan på nittiotalet spekulerades det om en affär mellan Nordbanken (som senare gick ihop med finska Merita och är basen i Nordea) och Wallenbergarnas husbank SEB. Att kunna säga upp i princip hälften av alla anställda efter en sammanslagning ska ha varit det starkaste argumentet för en affär. Det sägs att det var McKinsey och Christer Gardell själv som räknade på affären.

Kostnadskalkylen står sig än idag, till skillnad mot faxen som användes för att skicka pitchen. Bromsklossen för en affär har hela tiden varit Investor, som saknar pengarna för att bli den tongivande spelaren i en sammanslagen bank. Men ett slimmat betydligt mindre Nordea kan skapa nya möjligheter för en fusion.

Så vad händer nu? Irritationen över Nordeas lönsamhetsproblem har bäddat för spekulationer om att vd Casper von Koskull är på väg att petas. Men ett vd-byte utan en strategisk översyn skulle vara som att sätta plåster på något som kan vara benbrott och tro att allt ska bli bra. Att utgå ifrån att Nordea kommer förbli intakt med Gardell och Wahlroos i hejarklacken och Torbjörn Magnusson på ordförandeposten är bara naivt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons