Annons

”Talet tyder på att Sabuni inte fått igenom sin vilja”

 Sverige ska inte ha några utsatta områden 2030, det var huvudbudskapet i Nyamko Sabunis tal under lördagen.
Sverige ska inte ha några utsatta områden 2030, det var huvudbudskapet i Nyamko Sabunis tal under lördagen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Nyamko Sabuni höll ett försiktigt linjetal på Liberalernas landsmöte. Den nyvalda ledaren höll sig långt från känsliga ämnen som ändringar i januariavtalet. I stället lanserade hon ett ”förortslyft”.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Marja Lemne, statsvetare.

Foto: Stockholms universitet

Förväntningarna var stora på Liberalernas nyvalda partiledare Nyamko Sabuni inför hennes linjetal på partiets landsmöte i Västerås på lördagen. Många bedömare trodde att hon tydligt skulle ta ställning för vänster- eller högerfalangen inom partiet.

– Hon fortsatte att tassa runt ämnet. Det hela var väldigt vagt och försiktigt. Hon undvek att ta ställning mellan de båda sidorna i partiet. Jag är lite besviken, det var som vilket valtal som helst, säger statsvetaren Marja Lemne på Södertörns högskola.

Marja Lemne påpekar att Nyamko Sabuni, till skillnad från tidigare, ”inte sa ett ljud” om att omförhandla januariavtalet som Liberalerna och Centern har tillsammans med regeringen.

– Det tyder på att hon inte fått igenom sin vilja i partiet. Det verkar som om såren i partiledarvalet inte har läkt. Man kan också undra varför talet började 20 minuter för sent.

Är det inte vanligt att en partiledare ställer sig i mittfåran för att få med så många som möjligt?

– Hon kunde ha stakat ut en tydlig linje, men hon kanske är rädd för att partiet ska spricka, säger Marja Lemne.

Annons
Annons

Marja Lemne, statsvetare.

Foto: Stockholms universitet
Marja Lemne, statsvetare.
Marja Lemne, statsvetare. Foto: Stockholms universitet

I talet tog Nyamko Sabuni bland annat upp klyftorna i samhället, som ska motverkas. Hon pratade om klimatet, och om skolan, som hon vill förstatliga. Jämställdhet tog hon också upp, där hon vill ha ett nationellt center för förhindra att barn förs ut ur landet för tvångsäktenskap. Sabuni talade även om assistans till funktionsnedsatta, där hon vill att staten tar över finansieringen, och att antalet asylsökande till Sverige kommer att minska.

Nyamko Sabuni lanserade också en nyhet, ett ”förortslyft”.

– Sverige ska inte ha några utsatta områden 2030, sa hon i sitt tal.

För att nå målet vill hon ha ”skarp lagstiftning och nya åtgärder” inom fem områden: brottsbekämpning och extremism, skolsegregation, egen försörjning, jämställdhet och demokratiska värderingar samt tryggare bostadsområden.

– Förslagen handlar om att bryta den förslumning som utgör en grogrund för negativ utveckling, sa Nyamko Sabuni på en pressträff efter talet.

Hon vill se insatser för att minska trångboddheten och minska andelen mottagare av försörjningsstöd.

– Vi ska betala tillbaka den integrationsskuld vi byggt upp.

När det gällde klimatet vill Nyamko Sabuni ha en elektrifieringskommission och fossilfria lastbilstransporter till 2030. Dessutom vill hon införa vägavgifter på sträckor där det finns kollektivtrafik.

– Landsbygden ska inte betala för storstädernas utsläpp.

Där fanns inte tillstymmelse till självkritik när det gäller skolan fast Alliansen styrde i åtta år.

Nyamko Sabuni slog även ett slag för företag och mot allt för höga skatter.

– Ingen ska betala mer än hälften av sina intjänade pengar i skatt, sa hon.

Men ingenting i talet ändrade Liberalernas kurs, påpekar statsvetaren Marja Lemne. Hon efterlyser tydlighet i regeringsfrågan.

– Om en väljare lägger sin röst på Liberalerna, hur ser regeringen ut då? säger Marja Lemne.

Dessutom saknade Lemne självkritik.

– Där fanns inte tillstymmelse till självkritik när det gäller skolan fast Alliansen styrde i åtta år, eller när det gäller värnskatten som avskaffas trots att Nyamko Sabuni vill minska klyftorna, säger Marja Lemne.

Hon tillägger:

– Frågan är om det här räcker för att locka tillräckligt många väljare så att Liberalerna hamnar över 4-procentsstrecket.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons