Annons

Paul Ryan färdig med jobbet som talman

Talmannen i representanthuset Paul Ryan ställer inte upp för omval i höstens mellanårsval.
Talmannen i representanthuset Paul Ryan ställer inte upp för omval i höstens mellanårsval. Foto: Scott Applewhite /AP/TT

Representanthusets talman Paul Ryan ställer inte upp för omval i höst. Beslutet ses som ett hårt slag mot Republikanerna – samtidigt som spekulationer om huruvida han i framtiden siktar på Vita huset drar i gång.

Under strecket
TT
Publicerad

Wisconsinpolitikern Ryan, som var Mitt Romneys vicepresidentkandidat 2012, berättade om sitt beslut vid en pressträff på onsdagen.

– Det här är inget jobb som varar för evigt, konstaterade Ryan, som aldrig varit en av sin partikamrat president Donald Trumps största tillskyndare utan oftast betecknats som en "traditionell republikan".

Den 48-årige Paul Ryan, som bara var 28 år när han 1999 valdes in i representanthuset, försäkrade dock att huvudskälet till att han inte ställa upp för omval var att han vill tillbringa mer tid med sina barn.

– Jag har insett att om jag blir här i ytterligare en period så kommer mina barn att endast ha haft en helgpappa. Jag kan helt enkelt inte låta det bli så, förklarade han.

Ryan kommer dock att jobba året ut och sluta först i januari nästa år, då den nyvalda kongressen börjar arbeta.

En högt uppsatt republikan liknar beslutet vid en jordbävning: "Varenda republikansk bidragsgivare kommer att tro att partiet inte klarar av att behålla (majoriteten i) representanthuset", säger partimedlemmen till den politiska nyhetssajten Axios.

Annons
Annons

Mellanårsvalet till kongressen, då representanthusets alla 435 ledamöter ska väljas om, hålls den 6 november. För närvarande har Republikanerna majoritet i kammaren, men det oklart om partiet lyckas behålla den.

I representanthuset har Ryan, som är känd både som siffernörd och träningsnörd, bland annat varit ordförande i det mäktiga budgetutskottet. Som kongressledamot låg Ryan bakom kontroversiella skuggbudgetförslag som förordade minskningar i anslagen för matkuponger, utbildning och sjukvård. Och han var starkt kritisk mot president Barack Obamas sjukförsäkringsreform "Obamacare".

När Ohiorepublikanen John Boehner 2015 kastade in handduken som talman övertalades Ryan att ta över hans jobb. Det visade sig bli en svår nöt att knäcka, eftersom Republikanerna de senaste åren skakats av splittring och spänningar.

Under valrörelsen 2016 var Ryan var kritisk mot Donald Trump, men efter dennes seger försökte talmannen samarbeta. Det är dock ingen hemlighet att relationen varit ansträngd: I fjol kritiserade Ryan Trumps fördömande av "båda sidor" efter våldsamheterna vid en högerextrem manifestation i Virginia. Trump sågade å sin sida i höstas Ryans strategi inför förhandlingarna om en höjning av lånetaket för statsskulden.

När nyheten om att Ryan inte ställer upp för omval blev känd twittrade dock Trump att talmannen är en "verkligt god man".

Ryans främsta politiska framgång kom i december, då kongressen röstade igenom en omfattande skatteomläggning – något som länge varit en hjärtefråga för honom. Rykten om att trebarnspappan, som har dubbla examina i statsvetenskap och ekonomi, planerar att avgå har varit i omlopp en tid, liksom spekulationerna om att han i framtiden planerar en satsning på Vita huset. Om det är sant kan det vara strategiskt bra att ligga lågt en period och fila på en kampanj.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons