Annons

Talmannen i USA:s representanthus slutar

Republikanska talmannen i USA:s representanthus, Paul Ryan, meddelar att han hoppar av, rapporterar amerikanska medier.

Under strecket
Publicerad

Paul Ryan hoppar av jobbet som talman.

Foto: J Scott Applewhite/APBild 1 av 1

Paul Ryan hoppar av jobbet som talman.

Foto: J Scott Applewhite/APBild 1 av 1
Paul Ryan hoppar av jobbet som talman.
Paul Ryan hoppar av jobbet som talman. Foto: J Scott Applewhite/AP

Före presidentvalet i november 2016 var Paul Ryan en av dåvarande presidentkandidaten Donald Trumps hårdaste kritiker. In i det längsta vägrade Ryan att ge sitt stöd till det egna partiets kandidat.

Efter Trumps valseger har de två funnit en sorts arbetsrelation, även om den tidvis varit ansträngd.

Nu meddelar Ryan, en av de mäktigaste republikanerna i Washington, att han hoppar av jobbet som talman. En talesperson säger till nyhetsbyrån AP att Ryan sitter kvar tills efter kongressvalet i november i år för att sedan lämna posten.

Ryan, 48, lät sig motvilligt väljas till talman 2015 sedan den tidigare innehavaren av positionen, John Boehner, manövrerats ut. Ryan deklarerade då att han kunde ta jobbet bara under förutsättning att han fick tid över till sin familj.

Under Trumps dryga år vid makten tog Paul Ryan framför allt till sig presidentens vallöfte att sänka skatter och genomföra en stor skattereform, vilket Republikanerna lyckades med strax före nyår. Ryan hade kampanjat för skattreform sedan han valdes in i kongressen 1999.

Hans avgång sätter igång en karusell av spekulationer inom Republikanerna om vem som kan efterträda honom. Insatserna är höga särskilt eftersom Demokraterna laddar för att försöka ta tillbaka majoriteten i representanthuset vid kongressvalet i november.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons