Annons

Talmannen: Återkommer inom några dagar

Jimmie Åkesson (SD) på väg till talmannen.
Jimmie Åkesson (SD) på väg till talmannen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Riksdagens talman Andreas Norlén kan komma att ha fler samtal med partiledare för att lösa upp knutarna i regeringsfrågan.

Tisdagens gruppsamtal var ett första steg.

TT
Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Gruppsamtal hos talmannen
1/5

Annie Lööf

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
2/5

Riksdagens talman Andreas Norlén tar nu till gruppsamtal för att försöka komma framåt i regeringsfrågan.

Foto: Jessica Gow/TT
3/5

Centerledaren Annie Lööf deltog i alla gruppsamtal om möjliga regeringsalternativ.

Foto: Jessica Gow/TT
4/5

Centerledaren Annie Lööf hade en nyckelroll i gruppsamtalen om möjliga regeringsalternativ.

Foto: Jessica Gow/TT
5/5

Ulf Kristersson i talmanshissen.

Foto: Jessica Gow/TT

I en skriftlig kommentar säger Norlén att han återkommer inom några dagar med besked om vad som kan bli nästa steg i regeringsbildningen. Han säger dock inget om partierna har blivit mer kompromissvilliga.

Norlén gör också klart att det kan bli fler, men då informella och enskilda, samtal med partiföreträdare under de kommande dagarna.

Centerns partiledare Annie Lööf sade efter gruppsamtalen:

Annons

– Det har varit bra samtal – förtroendefulla, genuina – mellan de sex partier som befinner sig mellan ytterligheterna SD och V.

Hon hade tillsammans med Liberalernas ledare Jan Björklund en nyckelroll under gruppsamtalen. De båda deltog i samtliga fyra diskussioner om möjliga regeringsalternativ. Men Lööf vill inte kommentera vilket gruppsamtal som kändes mest konstruktivt.

– För att vi ska kunna nå i mål i detta svåra parlamentariska läge är det viktigt att vi har respekt för processen och att de samtal som vi har stannar i de rummen, sade hon.

Moderatledaren Ulf Kristersson är tystlåten men tror att samtalen kan ha fört den allt mer utdragna regeringsprocessen framåt.

– Ja, det tror jag. Det var uppriktiga och seriösa samtal. Allt som för processen framåt är bra, säger Kristersson.

S-ledaren Stefan Löfven kallar samtalen bra, öppna, respektfulla och konstruktiva, men säger att man inte är närmare en regering i dag.

– Inte i meningen att nu kommer det bildas en regering vilken dag som helst. Men, ja, jag tror att det för oss närmare en lösning. Det tror jag definitivt. För annars, vad är alternativet? Att sitta i varsitt rum och vänta på att något ska hända.

Löfven säger också till journalister att han i dagsläget inte ser det som möjligt för honom att ingå i en regering där Annie Lööf eller någon annan tar statsministerposten.

– Om Socialdemokraterna ska vara i regering så ska jag vara statsminister, säger han.

Talmannens nya grepp med gruppsamtal kom sedan både Ulf Kristersson och Stefan Löfven misslyckats med sina försök att bilda regering. I stället för att peka ut en ny partiledare som får sondera läget valde talmannen att testa kompromissviljan i gruppsamtal om fyra möjliga regeringsalternativ. Och de kan följas av fler, kanske inte lika annonserade samtal, enligt talmannens skriftliga kommentar.

Längst tid tog samtalet mellan en möjlig mittenregering där Stefan Löfven, Annie Lööf, Jan Björklund och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin deltog. De andra gruppsamtalen handlade om en stor koalition med Alliansen, S och MP, en Alliansregering med stöd av MP och så de olika Alliansförslag som Ulf Kristersson föreslagit.

Varken Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet var inbjudna till gruppsamtalen, eftersom inget parti har sagt sig vilja ha med dem i en regering. Men både Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt har enskilda samtal med talmannen.

Åkesson var inte överdrivet hoppfull när han gick in till talmannen.

– Jag har faktiskt inga förväntningar på samtalet. Det ska bli intressant att höra om han har lyckats hyfsa till diskussionen mellan de här sex som har kunnat prata med varandra redan i sju veckor. Vi får se om de kommit på något nytt, sade han.

Talmannen har försäkrat att det kommer att äga rum minst en statsministeromröstning under hösten. Och han utesluter inte att han behöver utse ytterligare sonderingspersoner.

Enligt ett pressmeddelande från talman Andreas Norlén säger han att han "återkommer inom några dagar med besked om nästa steg i regeringsbildningen."

Han gör också klart att han "kan komma att föra fortsatta men informella samtal" med företrädare för partierna under de kommande dagarna.

Efter reklamen visas:
Vad händer med statens budget nu?
Annons
Annons
Annons

Annie Lööf

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 5

Riksdagens talman Andreas Norlén tar nu till gruppsamtal för att försöka komma framåt i regeringsfrågan.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 2 av 5

Centerledaren Annie Lööf deltog i alla gruppsamtal om möjliga regeringsalternativ.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 3 av 5

Centerledaren Annie Lööf hade en nyckelroll i gruppsamtalen om möjliga regeringsalternativ.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 4 av 5

Ulf Kristersson i talmanshissen.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons
Annons