X
Annons
X

Talmannen utlovar omröstning i höst

Sonderingarna misslyckades och partiledarna har tröttnat på det låsta läget. Nu ska talmannen tvinga fram en ny regering genom gruppsamtal. Och han utlovar riksdagsomröstning i höst.

Läs mer om Kampen om regeringsmakten
undefined
Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter fyra veckor av fruktlösa sonderingar byter talmannen Andreas Norlén strategi för att komma framåt i den låsta regeringsfrågan och intar en mer aktiv roll i förhandlingarna.

Det meddelade han på måndagskvällen, efter att Stefan Löfven (S) avbrutit sitt försök att bilda en regering över blockgränsen och talmannen hållit en ny runda överläggningar med partiledarna.

Under tisdagen kommer Norlén att kalla partiledarna till gruppsamtal utifrån de regeringskonstellationer som föreslagits sedan valet. Totalt fyra sammansättningar kommer att träffas:

Annons
X
  • Storkoalition med alla partier utom SD och V.
  • Mittenregering med S, MP, C och L.
  • Alliansen och MP.
  • En ren borgerlig regering.

De kommande gruppsamtalen beskrevs av talmannen på en pressträff i riksdagen som en ”väg mot en omröstning”.

– Jag kan försäkra att det kommer att äga rum en eller flera statsministeromröstningar under hösten, men det är jag som bestämmer när det ska ske, och jag kommer inte att låta mig stressas, sa Norlén.

Han ville inte utesluta att det kan bli aktuellt att föreslå en statsminister i kammaren trots att det är ovisst hur en omröstning kommer att sluta, vilket han inte har velat tidigare.

Det nya beskedet kom efter att flera partiledare under måndagen pressat talmannen att inta en mer aktiv roll för att driva processen framåt.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, som i två veckor sonderat möjligheterna att bilda en regering över blockgränsen, tvingades tidigare under dagen konstatera att han i nuläget saknar det stöd i riksdagen som behövs för att bli statsminister.

Några verkliga förhandlingar har enligt Löfven inte ägt rum, och han uttryckte att talmannen Andreas Norlén på något sätt behövde ”snäva av” regeringssamtalen.

– Med de besked som jag fått hittills ser jag inte det som framgångsrikt att fortsätta, med de låsningar som finns, sa Löfven.

Moderatledaren Ulf Kristersson var ännu tydligare och uppmanade talmannen att avsluta den öppna sonderingsprocessen, som han liknade vid ”torrsim”. I stället tryckte han på för att regeringsalternativen nu bör prövas i ”skarpa omröstningar” i riksdagens kammare.

– Om ingen är beredd att pröva alternativ som man inte har som sitt förstahandsalternativ, då går Sverige mot ett extraval, sa Kristersson.

Moderatledaren meddelade att han är redo för att ställa upp i en statsministeromröstning. I första hand för att bilda en alliansregering, i andra hand en moderatledd regering ”som för Alliansens politik”.

– Vi är i ett läge nu när man måste få klart för sig vilka existerande möjligheter som står till förfogande, då menar jag verkliga alternativ, inte hypotetiska alternativ som man inte ens vet om de är möjliga eller inte, och sedan pröva dem i kammaren, sa Kristersson.

Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var tydlig med att det är dags för riksdagen att börja rösta, och kallade sonderingsprocessen hittills för en ”lekstuga”.

– Det primära nu är att talmannen börjar pröva alternativ i kammaren. Om inget börjar hända så får vi ingen regering, sa han efter mötet med talmannen.

Åkesson föreslog också till Anderas Norlén att han själv kunde ta på sig sonderingsuppdraget efter Stefan Löfven, men inte för att försöka bilda regering – utan för att tvinga andra partiledare att börja samtala med honom.

Centerpartiledaren Annie Lööf, som hittills har blockerat Kristerssons och Löfvens försök att bilda regering, ville på måndagen ha fortsatta samtal framför allt mellan Alliansen och Miljöpartiet.

– Vi måste hitta en väg framåt där varken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna får inflytande över nästa regerings politiska inriktning, sa Lööf.

Hon fick medhåll av Liberalernas partiledare Jan Björklund, som föreslog att Annie Lööf skulle få möjlighet att sondera förutsättningarna för att skapa ett blågrönt styre likt i Stockholm. Något som Miljöpartiets språkrör Isabella Löfvin och Gustav Fridolin omgående avvisade.

Annons
X

Läs även

Annons
X
Annons
X
Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X