Annons

”Tänk att bankkraschen låg bakom självmordet”

Karin Nygårds gjorde en oväntad upptäckt i SvD:s digitala arkiv.
Karin Nygårds gjorde en oväntad upptäckt i SvD:s digitala arkiv. Foto: Tomas Oneborg

När hennes mormor kastade in breven i kakelugnen trodde Karin Nygårds att alla spår av släktens förflutna gått upp i rök. Men med en sökning i SvD-arkivet vände allt – plötsligt fick hon veta den dolda sanningen.

– Det var en otrolig känsla, säger Karin Nygårds.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Karin Nygårds har alltid velat veta mer om sin gammelmorfar och gammelmormor – Carl och Siri.

Foto: PrivatBild 1 av 4

SvD den 8 april 1929.

Bild 2 av 4

SvD den 31 mars 1912.

Bild 3 av 4

SvD den 5 januari 1964.

Bild 4 av 4

Karin Nygårds har alltid velat veta mer om sin gammelmorfar och gammelmormor – Carl och Siri.

Foto: PrivatBild 1 av 1

Ända sedan Karin Nygårds var barn har hon fått höra att hennes gammelmormor Siri var en självisk människa som drev gammelmorfar Carl till självmord. Karins mormor ondgjorde sig över hur slösaktig Siri hade varit när hon festade upp familjens pengar.

Många släktingar törstade efter att få veta mer om Siri och därför var det med stor glädje de mottog beskedet att en hög med brev hade gått i arv efter en av mormors emigrerade systrar. Det var brev som hade skickats mellan systrarna och som handlade om tiden för gammelmorfarns död.

– Mormor fick breven i julklapp och vi var så förväntansfulla och pirriga när vi klev upp på juldagsmorgonen.

Efter reklamen visas:
Breven eldades upp men sanningen fanns i SvD-arkivet

Men då möttes de av en syn de aldrig skulle glömma.

– Mormor slängde in breven ett efter ett i kakelugnen. Vi andra blev så otroligt ledsna, men mormor sa bara “det här talar vi inte om”. Det kändes som en dörr till vårt förflutna smälldes igen.

Karin Nygårds har alltid velat veta mer om sin gammelmorfar och gammelmormor – Carl och Siri.

Foto: PrivatBild 1 av 1

Karin Nygårds mormor dog 2005 och trodde de att sista hoppet att få reda på något mer om gammelmormor var ute. En ljusning skulle inte komma förrän Karin Nygårds upptäckte SvD:s digitala arkiv. En sökning på gammelmorfars namn gav träffar som fick henne att sitta och gapa framför datorn.

Annons
Annons

SvD den 8 april 1929.

Bild 1 av 1

– Hela släktens historia ritades om på några ögonblick, berättar hon med glittrande ögon.

Det visade sig att gammelmorfar Carl var en omskriven person på 1920-talet. Han hade blivit anklagad för att övervärderat tomter och fastigheter i samband med att Allmänna sparbanken kraschat i flera svenska städer i april 1929.

SvD den 8 april 1929.
SvD den 8 april 1929.

Det visar sig också att Carls självmord några veckor därefter var utförligt beskrivet i SvD.

– Det står hur han gick från hemmet i Äppelviken och sedan detaljerat hur han tog av sig värdesaker som klocka och plånbok innan han tog sitt liv i vattnet vid Ålsten. Det var väldigt stark läsning förstås, men ändå fint att få veta vad som hände. I tidningen klargjordes det också att orsaken med största säkerhet var anklagelserna mot honom. Tänk att bankkraschen låg bakom självmordet, säger Karin Nygårds.

Hon vill inte klandra sin mormor för hårt för att hon i alla år talat illa om sin mor. Mormorn var bara sju år när fadern tog sitt liv och hade inga egna minnen från tiden dessförinnan.

– Man önskar ju att jag hade fått berätta det här för henne. För mig och släkten var det så skönt att gammelmormor fick upprättelse – att det fanns andra orsaker till gammelmorfars död. Av en senare artikel verkar det även som att gammelmorfar frikändes efter sin död, vilket känns både skönt och tragiskt.

Annons
Annons

SvD den 31 mars 1912.

Bild 1 av 2

SvD den 5 januari 1964.

Bild 2 av 2
SvD den 31 mars 1912.
SvD den 31 mars 1912.

Dessutom hittade Karin fler spännande uppgifter om gammelmormor Siri i arkivet. Hon var nämligen med och startade Sveriges första kvinnliga schackklubb. I den första texten om klubben skriver SvD om “tysta allvarliga damer som sitta böjda över sina rutade bräden och flytta sina pjäser med heligt allvar” och att skribenten “hjärtligt unnar dem den vila som denna intelligenslek som frigör dem från dagshändelsernas tröttsamma virrvarr”.

SvD den 5 januari 1964.
SvD den 5 januari 1964.

Siri blir en riktig schackveteran och omnämns i SvD när hon 1964 som 83-åring är med och spelar simultanschack mot den tidigare världsmästaren i schack, Sovjets storstjärna Vasilij Smyslov.

– Från att ha beskrivits som en självupptagen kvinna fick jag nu en helt annan bild av henne. Hon var en av de modiga kvinnorna i början av 1900-talet som kämpade i motvind för att att ta plats förändra samhället. Att hon hade en roll i en tid då kvinnan fick rösträtt känns fantastiskt, säger Karin.

Sök själv i arkivet – skriv in ditt sökord här

Laddar…

Med några enkla knapptryck kan du söka dig fram till SvD:s alla artiklar i ämnet. Skriv exempelvis in ett namn på en äldre släkting i sökverktyget här ovan. I SvD arkiv finns alla artiklar sedan starten 1884. Vill du ha fler tips kan du få det via länken nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons