Annons

Mats Johansson (1951–2017):Terrorn i Bryssel: Tankar på en flygplats

Det som var bekvämt i söndags...

Under strecket
Publicerad
Foto: Geert Vanden Wijngaert / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
Foto: Geert Vanden Wijngaert / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
Foto: Geert Vanden Wijngaert / TT NYHETSBYRÅN

**Bekvämt, tänkte jag, **med incheckningen så nära entrén. Jag lämnade väskan och fick boardingkortet. Det var gott om tid till avgång så lite kaffe skulle smaka bra.

Det var söndag eftermiddag och snart skulle planet hem från Bryssel gå, en lugn väntan präglade en annars jäktad flygplats. Ännu en ganska tråkig konferens var avklarad. Morgonpasset vid German Marshall Funds säkerhetspolitiska forum hade nyss diskuterat fredagens gripande av en terrorist i Bryssel och hur terrorism bäst bekämpas. ”Vi är alla mål nu” hade kungadömet Marockos utsände Youssef Amrani så förutseende slagit fast.

Idag är det lättare att inse att det som var praktiskt i flygbranschen för några dagar sedan har förbytts i sin motsats. Zaventem var inte byggt för att klara terrordåd; tvärtom kanske just tillgängligheten i entréhallen drog till sig männen med de onda avsikterna. Soldaterna med sina långa automatkarbiner i hallen närmare bagagekontrollen var på fel plats.

I efterklokhetens bleka ljus kan man undra vad som finns att göra rent fysiskt för att förhindra upprepningar världen runt. Det kanske inte går att bygga bort terrorism men i efterhand förefaller de få metrarna från taxisläppet till passagerardiskarna som ett dödligt kort avstånd. Hur ser det ut på svenska flygplatser? Hur ser kompromissen mellan öppenhet och slutenhet ut?

Jag hade tur, som flera gånger förr. Det hade inte tisdagsmorgonens resenärer. Tusentals jihadister väntar på nya chanser. Men sluta flyga, nej. Dådet på Drottninggatan i julhandeln 2010 stoppade inte livet där. Keep calm and carry on.

MATS JOHANSSON är ordförande i tankesmedjan Frivärld och redaktör för Säkerhetsrådet. I helgen rapporterade han från Bryssel på Natobloggen.

Redaktionens lästips! Följ direktrapporteringen från Bryssel på Politico där man nu har börjat släppa namnen på bekräftade offer: Adelma Marina Tapia Ruiz, Leopold Hecht...

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons