Annons

Rapport: Robotar som betjänter – inom fem år

En robot hjälper sin ägare i filmen ”Robot and Frank”. Snart kan filmens premiss bli verklighet.
En robot hjälper sin ägare i filmen ”Robot and Frank”. Snart kan filmens premiss bli verklighet. Foto: TT

En robot som hemhjälp och datorer som styrs med tankekraft. Det är några av analysföretaget CCS Insights framtidsspaningar för hur tekniken kommer att förändra våra liv 20-talet.

SvD listar de viktigaste.

Under strecket
Publicerad

Går det att få en maskin att upptäcka när andra maskiner har fördomar? Det tror i alla fall CCS Insight.

Foto: Newspilot AutoprintBild 1 av 1

1 / 6

AI motverkar fördomar hos AI

Går det att få en maskin att upptäcka när andra maskiner har fördomar? Det tror i alla fall CCS Insight.
Går det att få en maskin att upptäcka när andra maskiner har fördomar? Det tror i alla fall CCS Insight. Foto: Newspilot Autoprint

Sammanlagt finns 90 spaningar i rapporten. Många av dem gäller artificiell intelligens, AI.https://www.ccsinsight.com/blog/predictions-for-2020-and-beyond/

Att AI kan ha fördomar är väl känt vid det här laget. Maskinlärande innebär trots allt att datorerna lär sig av att studera hur människor löst samma problem. Det innebär att de misstag som människan gjort tidigare kommer datorn att upprepa.

Eller som CCS Insight sammanfattar det. Om människan tenderat att prioritera vita, bleka män exempelvis vid rekryteringar spå kommer AI-algoritmen att göra detsamma.

Nu finns kanske hopp, för CCS Insight spår att det år 2021 kommer algoritmer som kan avslöja andra algoritmers fördomar.

Annons
Annons

Apple kommer att försöka profitera på din rädsla att dina personliga data läcker.

Foto: Jenny Kane/APBild 1 av 1

2 / 6

Apple kommersialiserar din integritet

Apple kommer att försöka profitera på din rädsla att dina personliga data läcker.
Apple kommer att försöka profitera på din rädsla att dina personliga data läcker. Foto: Jenny Kane/AP

Facebook är inte den enda tech-jätte som de senaste åren ha varit i blåsväder för att ha slarvat med användarnas personliga integritet. Om det inte är skandaler med politisk påverkan har har det handlat om att känsliga privata uppgifter läckt ut.

CCS Insight spår att mobiljätten Apple kommer att försöka profitera på kollegornas elände. Redan nästa år väntas Apple lansera sitt nya varumärke Apple Privacy. Löftet ska vara att genom att om dina data stannar i mobilen kommer de vare sig att läckas eller säljas till annonsörer.

Annons
Annons
Foto: Szilard Koszticsak/TTBild 1 av 1

3 / 6

Affärsresandet ersätts mer VR-möten

Foto: Szilard Koszticsak/TT

Trycken på företagen kommer att öka dramatiskt att de ska minska sin klimatpåverkan från resande. Redan nu har många möten ersatts med videokonferenser. Men än så länge är Skype väldigt långt från att ersätta ett fysiskt möte

CCS Insight spår dock att virtuell verklighet, VR, kommer att utvecklas så mycket de kommande åren att 20 procent av alla affärsresor kan ersätta med virtuella möten 2029.

Annons
Annons
Foto: Marcus Ericsson/TTBild 1 av 1

4 / 6

Dator som styrs av dina tankar

Foto: Marcus Ericsson/TT

Det experimenteras redan på datorer som styrs med tankekraft. Bland annat har forskare på Université Grenoble Alpes utvecklat ett så kallat Exoskelett som kan hjälpa förlamade att gå igen.

Än så länge är dator-hjärna gränssnitt på experimentstadiet och används i stort sett bara för medicinska tillämpningar. Men enligt framtidsspaningen kommer tekniken att utvecklas snabbt.

2027 kommer de första kommersiella tillämpningarna där användare kan styra maskiner och datorer med tankekraft, enligt CCS Insight.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

5 / 6

AI avslöjar fejkade kändisbilder

Foto: TT

Deep fake är en teknik för att med hjälp av AI skapa fejkade video som är nästan omöjliga att avslöja. Till exempel kan en kändis klippas in i en porrfilm eller en politiker in i ett besvärande sammanhang på ett sätt som är i stort sett omöjligt att skilja från från en äkta film.

Deep fake kan onekligen ta fake news till en helt ny nivå. CCS Insight tror att det ganska snart kommer rättsfall där kändisar stämmer medier för att sprida falska filmer. Som en motreaktion kommer det under 2021 att utvecklas teknik som med hjälp av AI med stor precision kan avslöja vad som är en äkta film och vad som är deep fake.

Annons
Annons

Marginalen bank har redan en robot. Snart finns det kanske i ditt hem.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

6 / 6

Robot som hemhjälp

Marginalen bank har redan en robot. Snart finns det kanske i ditt hem.
Marginalen bank har redan en robot. Snart finns det kanske i ditt hem. Foto: Lars Pehrson

Robotar är ingen nyhet i hemmen. Gräsklippare och dammsugare som fixar gräsmattan och golvet helt på egen hand har länge gått att köpa för några tusenlappar.

Men det är bara början. CCS Insight tror att den automatiska betjänten är nästa logiska steg. Profetian är att de rikaste hushållen kommer att ha en alldeles egen robot-hemhjälp om fem år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons