Annons

Janerik Larsson:Tänkvärt om skolan då och nu

nternationella Engelska Skolan i Älvsjö
nternationella Engelska Skolan i Älvsjö Foto: Lars Pehrson

Jag får regelbundet mejl från läsare med synpunkter och ibland med förslag om vad jag bör skriva om. Idag kom det ett mejl som handlar om det som trots JÖKEN tycks förbli en fråga som inte bara överlevt från förra årets valrörelse utan som kanske är tänkt överleva till nästa valrörelse (när den nu inträffar).

Under strecket
Publicerad

Det handlar om skolan eller rättare sagt om de vanföreställningar som sprids om skolan.

Ulf Lundén i Dala-Demokraten ()s) skrev nyligen om skolan under rubriken  När skolan blir marknad åker lärarna limousine.

Än sämre verklighetskontakt än Anna Ekström kan man notera.

Lundén skrev:

Jag tänker tillbaka på min egen skoltid, där alla barn oavsett klasstillhörighet, gick i samma skola.

Han fortsätter sen med kritik mot valfrihetsreformen.

Mejlet till mig ger en helt annan bild och tar upp både dåtid och nutid:

Min skoltid på 60-talet inte var idyllisk tid. Många dagar gick man till skolan med nervöst pirr i magen för vad man kunde råka ut för av vissa översittare som alltid fanns och som ingen egentligen tog tag i utan de fick hålla på år ut och år in.

Det mesta försvann  när jag började realskolan efter sexan. Det var en segration utan like. De som sorterades bort gick sjuan och de började sen att jobba.

Vi bor i Huskvarna i ett område som kallas egna hem. Här finns det bara villor och  en F-3 skolan. Min son slutade just 3:a denna sommar. Tala om segregerad skola. I hans klass fanns en flicka som inte var född i Sverige. I övrigt hade över 90% svenska namn. 

Nu har han börjat 4:an i Internationella Engelska Skolan här i Jönköping. Det är Jönköpings läns största skola med 850- 900 elever. I sonens klass har närmare 70%  utländsk bakgrund. Flera är inte födda i Sverige och en del kommer från vad som kan betecknas som väldigt segregerade områden. 

När jag var på föräldramöte i förgår kväll satt jag bredvid en man som kom från Syrien. Han hade varit 3 år i Sverige med sin familj och hans dotter gick på skolan. Hon åker med buss och tåg de fyra milen till skolan varje dag. 

På skolan talas 40 olika språk och det är en salig blandning på skolgården av vit och svart, slöja och all sköns klädsel.  Samma gäller lärarna. Jag kan inte se den segration som det talas om, tvärtom. Likväl har skolan samma kunskapsnivå som någon av de bästa, segregerade kommunala  skolorna i Jönköping. (Närhetsprincipen segregerar utifrån klass på bostadsområde).

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons