Annons

”Tar gärna en lunch med Ebba Busch Thor”

Nyamko Sabuni vill normalisera de trasiga relationerna med Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson. Hon menar samtidigt att många av de bilder som finns av henne som politiker och om vad hon vill är felaktiga.

Under strecket
Publicerad

Nyamko Sabuni är en av de mest omtalade personerna under årets Almedalsvecka.

Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 1

Nyamko Sabuni är en av de mest omtalade personerna under årets Almedalsvecka.

Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 1
Nyamko Sabuni är en av de mest omtalade personerna under årets Almedalsvecka.
Nyamko Sabuni är en av de mest omtalade personerna under årets Almedalsvecka. Foto: Simon Rehnström

Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni har stora förväntningar på sig. Själv menar hon att hon tillskrivs saker som inte stämmer.

– Jag upplevs som väldigt höger, att jag vill ha väldigt restriktiv migrationspolitik, att jag vill sätta hårda krav på invandrare. Jag upplevs allmänt sträng, säger hon på SvD:s scen i Almedalen.

– Min son sa när jag fyllde 50 att ”mamma är snygg, intelligent och lagom sträng”. Jag tror att den bilden passar väldigt bra in på mig.

Nyamko Sabuni påstår exempelvis att journalister och politiska motståndare målar ut Liberalernas integrationspolitik som hård mot invandrare.

– Jag menar att den respekterar vuxna människor och förväntar sig att de ska ta tag i sina liv. Vårt arbete är att skapa förutsättningar för att de ska kunna göra det.

Annons
Annons

Under tisdagen träffades KD-ledaren Ebba Busch Thor och SD-ledaren Jimmie Åkesson och lunchade och talade politik. Frågan är när Nyamko Sabuni, som kliver rätt in i vad en del kallar för ett borgerligt inbördeskrig, kommer att ta en lunch med Busch Thor.

– Jag har inte det på agendan just nu, men jag ser fram emot att äta lunch med Ebba Busch Thor, säger Sabuni som under dagen även gjorde klart att hon inte vill ta en liknande lunch med Åkesson.

Jag hoppas att Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson är tillräckligt nyfikna för att träffa mig.

Hur ska du agera för att komma framåt i relationerna med M och L?

– Nu har vi ett 73-punktsprogram som vi ska göra allt vi kan för att sjösätta under mandatperioden, sedan finns ett intresse från mitt och mitt partis håll att behålla goda relationerna till M och KD, säger Nyamko Sabuni.

Inför valet 2022 ska samarbetet med S, MP och C utvärderas. Sabuni vill se om Löfven är beredd att fortsätta på den inslagna banan och var M och KD står politiskt, om de forna alliansparterna kan bilda en allians på nytt.

Sabuni säger att det funnits en stor besvikelse hos de fyra alliansledarna, men att det är dags för nya relationer.

– Jag hoppas att Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson är tillräckligt nyfikna för att träffa mig. Jag kommer att vara ärlig och sanningsenlig och säga att jag kommer att följa deras politiska väg framåt 2022 och att vi kommer att återkomma till ett politiskt förankrat beslut om hur vi ser att landet ska styras.

Du vann en jordskredsseger, gör du tillräckligt mycket av detta momentum?

Annons
Annons

– Det är inte mycket man hinner göra på fem dagar…

När jag resonerar ska man inte ta det för att jag har landat i beslutet.

Integrations- och migrationsfrågorna är viktiga för Nyamko Sabuni, men hon vill inte i dag säga vilka ingångsvärden hon har i den parlamentariska kommitté som ska utreda framtidens migrationspolitik.

– Min ingång är att få på plats en lag som svarar på tre frågor: Vad är bra för flyktingar, integrationen och landet, säger Sabuni.

Det låter som en målsättning, men lite fluffig, har du inte själv några svar på de tre frågorna?

– Jag har en tanke, där jag resonerar. När jag resonerar ska man inte ta det för att jag har landat i beslutet.

Nyamko Sabuni poängterar att hon vill bygga politiken på ”kunskap, fakta och erfarenheter” och att det är viktigt att det inte längre blir ett ”mischmasch” i frågorna.

Spelar din egen bakgrund roll för din trovärdighet i frågan?

– Jag har erfarenheter men jag tror inte att jag låter min egen bakgrund avgöra politiska frågor som gäller hela landet.

Även om Sabuni inte själv använder ordet falanger erkänner hon att både folk utanför och i partiet uppfattar att det finns sådana. När hon bygger sitt lag kommer bara principen om rätt person på rätt plats att gälla.

– Jag kommer inte tänka att nu måste vi tillfredsställa exempelvis Erik Ullenhag-gänget. Man kan inte tänka så, vi är ett parti, vi är alla liberaler.

Efter reklamen visas:
Säger Sabuni hej då till S?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons