Annons

Maria Carling:Tarmen styr oss mer än vi tror

Under strecket
Publicerad

Förlåt om jag stör sommarfriden med att skriva om fekalier. Men det händer så mycket spännande i forskningen om tarmfloran att det vore synd att låta bli. Fler beslut än man hittills trott styrs nämligen från den nedre regionen som signalerar till den övre.

Den irländske tarmforskaren John Cryan, en av de främsta inom området, går så långt att han säger att våra tarmbakterier kan vara de ”marionettspelare” (master puppeteers) som styr olika funktioner i våra hjärnor mest av allt och i högsta grad påverkar vår psykiska hälsa. De kan ge upphov till att vi känner oss stressade eller ångestfyllda. De påverkar vårt beteende. Ordet magkänsla får plötsligt en ny innebörd.

I den här Idagserien ska vi alltså undersöka en helt annan sorts relationer än vi brukar – nämligen hur vi förökar våra vänner de goda bakterierna och hur vi håller fienderna på avstånd. Men vi ska också ta reda på vad forskarna vet om varför barn med adhd och autism ofta har en avvikande tarmflora. Möss utan tarmflora har drag av autism med ett mycket repetitivt beteende. Den växande hjärnan tycks vara beroende av en varierad tarmflora för att utvecklas normalt.

Annons
Annons

Vi ska också lyssna på forskarna i Örebro som testar om fekalietransplantation kan fungera som lindring för personer med magsjukdomen IBS, Irritable Bowel Syndrome. Många med IBS mår även dåligt psykiskt.

Men eftersom probiotika, goda bakterier, gynnar tarmfloran borde de kunna påverka vår psykiska hälsa positivt? John Cryan och hans irländska kolleger försöker utveckla ”psychobiotics”, ett bakteriebaserat preparat som, om det klarar alla tester på vägen ska kunna användas för att lindra måttlig depression i framtiden. Multinationella jättar följer förstås också utvecklingen. Men inga preparat baserade på mjölksyrebakterier har hittills läkemedelsprövats och en del av de kosttillskott som finns på marknaden i dag är till och med helt verkningslösa, enligt forskarna jag talat med.

Kanske har det faktum att vi alla kan relatera till tarmfloran gjort att vi lätt blir engagerade i just den här forskningen. Därför skruvar vi också upp förväntningarna på vad den ska lösa – bot mot cancer, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, fetmaepidemin, depression och ångest. Hoppet är stort, men än så länge är de flesta av de lovande resultaten gjorda på djur. Räkna även med att det tar tid att förstå sig på mekanismerna hos biljoner bakterier. Och, oss mikrober emellan, under tiden kan vi ju odla vår inre trädgård, som Tim Spector säger.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons