Annons

Tarmflorans betydelse för fetma granskas

Kan en förklaring till varför vissa blir tjocka men inte andra finnas bland våra miljarder livsviktiga bakterier i magens tarmar? Det är den senaste teorin bland världens fetmaforskare med en svensk grupp i frontlinjen. Hoppet är att finna nya behandlingsmetoder både mot övervikt och undernäring.

Under strecket
Publicerad

Intresset för ett samband mellan vår enorma bakterieflora i tarmarna och övervikt tog rejäl fart när amerikanska forskare kunde påvisa att sammansättningen av bakterierna skiljde sig åt mellan feta och smala människor. Tidigare hade detta fenomen setts och studerats främst hos råttor och möss.

– Den främsta skillnaden var att en viss typ av ”snälla” godartade bakterier fanns i mindre mängd hos de överviktiga, säger Fredrik Bäckhed, en av världens ledande experter på denna forskning och verksam vid Wallenberglaboratoriet vid Göteborgs universitet.

Teorin är att dessa förändringar kan bero både på ärftlighet och på miljöpåverkan och att de påverkar hur näringsämnen i kosten bryts ned. Den fetmaassocierade sammansättningen av bakterierna skulle kunna leda till att till exempel kolhydrat i ökad omfattning lagras in som fett i kroppens fettvävnad och andra negativa förändringar.

Försök på möss utan tarmflora som tillfördes tarmbakterier från ”vanliga” möss resulterade i att de ökade kroppsvikten med 60 procent.

Vid ett symposium i Stockholm som anordnades av bland andra Smittskyddsinstitutet i går framförde den franske forskaren Didier Raoult från Marseille tankar om att moderna probiotikaprodukter som innehåller bakteriekulturen, som youghurt, skulle kunna orsaka fetma.

– Det är väl känt bland djuruppfödare sedan årtionden att vanliga probiotika används för att öka vikten och tillväxten på djur, var hans argumentering.

Detta resonemang tillbakavisas dock av Fredrik Bäckhed:

– Bakterierna används för att motverka infektioner som salmonella hos djuren på samma sätt som antibiotika. Om djuren blir friska kan det medföra att de ökar i vikt, men det är inget bevis för att probiotika i sig orsakar viktuppgång, säger han.

Eamonn Connolly, forskningschef på Biogaia som tillverkar probiotikaprodukter håller med:

– Det finns inga belägg för att dessa produkter skulle medföra viktuppgång, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons