Annons

Ovisst för Johansson i EU

Tilltänkta migrations- och inrikeskommissionären Ylva Johansson under sitt utskottsförhör i EU-parlamentet.
Tilltänkta migrations- och inrikeskommissionären Ylva Johansson under sitt utskottsförhör i EU-parlamentet. Foto: Francisco Seco/AP/TT

Ovissa dagar väntar för tilltänkta inrikeskommissionären Ylva Johansson innan hon får veta om hon duger i EU-parlamentets ögon.

Även flera andra lär vara nervösa när parlament och partigrupper spänner sina muskler.

Under strecket
TT
Publicerad

Johansson fick bakläxa efter sin utskottsutfrågning i tisdags och måste nu inom 48 timmar svara på nya skriftliga frågor från ledamöterna i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter (Libe).

Besviken var hon ändå inte, hävdade hon efteråt.

– Det här var nog vad jag hade väntat mig. Det här visar hur svåra och komplexa de här frågorna är, sade Johansson.

Bland de svenska EU-parlamentsledamöterna går meningen isär om den förra arbetsmarknadsministerns insats.

– I ett sådant här läge duger det inte att så många gånger säga att man ska återkomma. Jag är rädd att utfrågningen i går kan tolkas som att hon är nonchalant inför uppgiften och inför parlamentet, säger David Lega (KD).

Kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP – där KD och M sitter med – tillhörde de grupper som vill ha tydligare besked från Johansson. Även EU-skeptiskt konservativa ECR (där SD är med), vänstergruppen GUE/NGL (med V) och De gröna/EFA (med MP) har bett om fler svar.

S&D (med S) och Förnya Europa (med L och C) var däremot nöjda. C-ledamoten Abir Al-Sahlani är rejält kritisk mot miljöpartisterna, som hon anklagar för att ha ingått en allians med ytterhögern.

Annons
Annons

– Det är jättemärkligt att de gröna väljer att ta den här vägen. Jag är både förvånad och lite förbannad men jag hoppas nu att (tillträdande kommissionsordföranden) Ursula von der Leyen ger Ylva lite friare mandat att få prata med oss, säger Al-Sahlani.

MP slår dock snabbt tillbaka – och hävdar att de största partigrupperna ändå redan "gjort upp" om att i slutändan inte stoppa varandras kandidater.

– Vi har fått ta del av mejlkonversationer. Så vi är tyvärr högst medvetna om att det kommer att spela mindre roll vad vi säger och gör, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

Ylva Johansson är samtidigt inte ensam om att vara i blåsväder. Även den polske tilltänkte jordbrukskommissionären Janusz Wojciechowski måste svara på fler frågor.

– Det var en långsam bilkrasch. Han har ingen aning om vad han pratar om, säger Fredrick Federley (C) om utfrågningen av polacken.

Redan på förhand finns dessutom skarp kritik från flera olika partigrupper mot en rad av de kommissionskandidater som ännu inte har blivit förhörda.

– Alla hearingar och allt det som händer kring det är delar av ett spel, konstaterar Karin Karlsbro (L).

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons