Annons

Så dyr blir vikbara mobilen

Royole är den enda tillverkare som har en vikbar mobil som faktiskt går att köpa.
Royole är den enda tillverkare som har en vikbar mobil som faktiskt går att köpa. Foto: Mikael Törnwall

Har den sömniga mobilbranschen vaknat? I vart fall har tillverkarna för första gången på ett decennium kommit på en helt ny formfaktor.

SvD Näringsliv har spanat in de senaste prylarna på mobilmässan i Barcelona.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

1 / 6

Den årliga Mobile World Congress-mässan i Barcelona är telekombranschens julafton. Här visar de stora tillverkarna upp sina senaste prylar, pratar de hetaste trenderna och strör omkring sig en hel del obegripliga tekniska termer, som massive mimo, network slicing och edge computing.

Den stora produktnyheten för i år är att mobilerna går att vika ihop.

Annons
Annons

Se men inte röra. Huaweis Europachef Yanmin Wang visade sin nya Mate X, men media fick absolut inte röra den.

Foto: Mikael Törnwall

2 / 6

Vikbara det senaste

Se men inte röra. Huaweis Europachef Yanmin Wang visade sin nya Mate X, men media fick absolut inte röra den.
Se men inte röra. Huaweis Europachef Yanmin Wang visade sin nya Mate X, men media fick absolut inte röra den. Foto: Mikael Törnwall

För första gången på tio år har branschen tagit fram en helt ny typ av mobil. Både koreanska Samsung och kinesiska Huawei har nu lanserat vikbara mobiler. Samsung visade sin Galaxy Fold under förra veckan. Huawei visade upp sin Mate X på sin presskonferens här på Mobile World Congress.

Hopfällda är apparaterna som vilken smart mobil som helst, låt vara något tjockare. Vik upp dem och de blir en liten surfplatta med en cirka 8 tum stor skärm.

Själva skärmen är tillverkad av en tunn, flexibel film. Enligt Huawei ska skärmen tåla att vikas tusentals gånger.

Hur bra är då de nya mobilerna? Det är svårt att säga. SvD Näringsliv fick visserligen se en Mate X på nära håll, men med strikt förebehåll att se men inte röra.

Företaget Royole lät däremot media testa sin vikbara mobil, som visades upp redan för ett par månader sedan.

Tekniken är spännande, men det är svårt att komma ifrån känslan av en tjock plastpåse med tryck.

De nya mobilerna väntas komma ut på marknaden lagom till sommaren. Men billigt blir det inte. Samsungs och Huaweis vikbara mobiler kommer att kosta upp emot 25 000 kronor.

Annons
Annons
Foto: Microsoft

3 / 6

Nu är det mixad verklighet som gäller

Foto: Microsoft

Virtuell verklighet (VR), alltså när man kan använda speciella 3D-glasögon för att förflytta sig till en annan plats eller in i ett spel, har i flera år nu hajpats som nästa års stora tekniktrend.

Men innan VR ens hunnit bli riktigt bra, kommer branschen med nästa heta pryl, kallat augmented reality eller mixed reality (ungefär mixad verklighet).

Med hjälp av ett slags halvgenomskinliga glasögon kan bäraren se både vad som finns i rummet och den ”verklighet” som läggs på via datorn. I sin enklaste tillämpning kan det handla om att visa hur man ska hitta vägen i en främmande stad.

I de mer avancerade tillämpningar som visades upp används tekniken bland annat för att visa instruktioner hur en mekaniker ska reparera en maskin. Systemet projicerar instruktioner på maskinen, steg för steg hur en komponent ska bytas.

Microsoft visade upp sin nya Hololens 2, som är rent professionella AR-glasögon. Priset är därefter, runt 3 500 dollar, eller 28 000 kronor.

Annons
Annons
Foto: Travis

4 / 6

Översättning i realtid

Foto: Travis

Drömmer du också om en babelfisk, den magiska översättaren i romanen Liftarens Guide Till Galaxen, som på ett ögonblick kan översätta mellan galaxens alla språk?

Riktigt så bra är inte Travis lilla översättare Touch Plus, men den lilla manicken klarar i vart fall att översätta vanliga turist- och affärsfraser mellan över 100 språk. Det är bara att tala in i maskinen och med hjälp av artificiell intelligens kommer den att översätta till valt språk.

Travis Business Edition har dessutom en funktion som i realtid textar vad som sägs på ett möte, översatt till valfritt språk.

Travis är kanske inte redo att tolka ett EU-toppmöte riktigt ännu, men väl vara ett hjälpmedel på resan.

Annons
Annons
Foto: Mikael Törnwall

5 / 6

Jo, de har flygande bilar

Foto: Mikael Törnwall

Allt är inte litet på MWC, och allt är inte mobiler. Den förmodligen största och kanske mest udda prylen var den flygande taxin som telekomoperatören Ooredoo i Qatar tagit fram för att demonstrera 5G.

Taxin flög inte på MWC men Ooredoo har visat den i luften hemma i Qatar, så den ska fungera.

Det är oklart när vi kommer att kunna resa med en flygande taxi och vad det kommer att kosta att åka med – men som SvD har rapporterat tidigare, satsar många stort på området just nu.

Annons
Annons
Foto: HDM Global

6 / 6

Nokia är tillbaka

Foto: HDM Global

Minns du Nokia? Du vet det där företaget som en gång dominerade mobilbranschen fullständigt. Det var före Apple.

Nu är Nokia tillbaka, eller rättare sagt det finländska företaget HMD Global som licensierat det klassiska namnet.

Ingen mobilmässa är ju komplett utan en massa nya mobiler, och i år visade HMD Global upp Nokia 9 Pureview, som försetts med hela fem kameror.

Operativsystemet är Android, det vill säga det som gamla Nokia vägrade använda när Iphone kom.

Efter reklamen visas:
Viktigaste mässan för mobilbranschen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons